Skriv inte på avtal med BT Content!

BT Content (Bonnier Tidskrifter) erbjuder frilansar att skriva på ett avtal om vidarepublicering. Vi avråder från det och en diskussion med företaget om avtalet pågår.

Bonnier Tidskrifter har skapat affärsområdet BT Content, med affärsidén att erbjuda journalistiskt material till andra medieföretag. Just nu har de bland annat ett avtal med Aftonbladet om att stå för innehållet i bilagorna Resa, Härligt Hemma och Wellness. Sedan i våras har BT Content ”erbjudit” frilansar som gjort eller ska göra jobb för någon av titlarna inom företaget att skriva på ett avtal om vidareförsäljning. Avtalet innehåller flera problematiska delar, exempelvis: Ersättningen är låg (10 procent av ursprungsarvodet), Bonnier Tidskrifter får ensamrätt till materialet (man kan då inte använda det själv), avtalet omfattar både allt man har levererat tidigare och det man kommer att leverera, det är oklart om och hur frilansen kan ha kontroll över var materialet publiceras.

Journalistförbundet, Frilans Riks, SFF och BLF har skapat en aktionsgrupp kring detta och andra oskäliga avtal. Just nu pågår en dialog med ​företaget. Fram tills att det eventuellt finns ett rimligt avtal att skriva på avråder vi från att gå in i content-samarbetet. Om du blivit kontaktad om avtalet får du gärna ta kontakt med någon av oss, det är bra för oss att veta i vilken mån BT Content trycker på om det.

Fatima Grönblad 076-2367128, fatima[at]pratminus.se
Gert Lundstedt (ordförande i Mälardalens frilansklubb) 070-2638706 gert.lundstedt[at]bredband.net”

Lämna ett svar