Egmont vägrar betala frilansar för återanvändning

Journalistförbundet skriver:

”Egmont har krävt att frilansande medarbetare ska underteckna ett nytt avtal för att få fortsätta arbeta för företaget. För ett par veckor sedan gick Svenska Journalistförbundet – tillsammans med Svenska Fotografers Förbund, Föreningen Svenska Tecknare och Bildleverantörernas Förening – ut och avrådde sina frilansmedlemmar från att skriva på avtalet.

Företrädare för Journalistförbundet och övriga organisationerna har träffat Egmont och framfört kritik mot avtalets oskäliga innehåll.

Egmont vägrar dock att genomföra några som helst ändringar i avtalet, ett avtal som bland annat innebär följande:

Egmont ges en exklusiv rätt att – inom Norden och via internet eller andra digitala kanaler – använda allt levererat material på alla plattformar, även sådana som ännu inte är kända eller existerar. Denna rätt är obegränsad i tid. Detta innebär att du som frilans inte har någon möjlighet att upplåta dina rättigheter till materialet till någon annan, oavsett om materialet faktiskt används av Egmont eller ej.

De rättigheter som Egmont ges enligt avtalet kan när som helst överföras till en annan verksamhet inom Egmontkoncernen i Norden, vilket innebär att möjligheten för dig att veta var ditt material kommer att dyka upp i framtiden uteblir.

Ingen ersättning vid återanvändning inom Egmontkoncernen.

Om någon av parterna väljer att säga upp avtalet är du fortfarande skyldig att fullfölja ingångna beställningsuppdrag och Egmont ges trots uppsägningen rätt att nyttja det material som har levererats.

Som avtalet är utformat nu avråder vi alltså dig från att skriva på Egmonts avtal. Hör gärna av dig till kansliet vid eventuella frågor.

Frilansmedlemmar i Journalistförbundet som arbetar för Egmont omfattas av frilansavtalet mellan Journalistförbundet och Medieföretagen. Detta avtal innebär att om Egmont vill förändra eller avsluta ett samarbete av mer varaktig karaktär ska bolaget underrätta dig minst två månader i förväg. Har samarbetet pågått i minst två år ska underrättelsen lämnas fyra månader i förväg. Under underrättelsetiden har du rätt till uppdrag i samma omfattning som tidigare, eller ekonomisk kompensation av motsvarande värde.

Frilansavtalet hittar du här.

Svenska Journalisförbundet kommer inom kort att publicera en kommenterad version av Egmonts avtal. Vi kommer att ha fortsatta diskussioner med Egmont med anledning av den del av avtalet som heter ’Frågor & svar’, men något nytt möte är ännu inte inbokat.

Om Egmont kontaktar dig och förklarar sig villiga att införa justeringar i ditt avtal uppmanar vi dig ändå till att ta kontakt med oss innan du skriver på något avtal.

För närmare information, kontakta
Johan Lif, förhandlingschef jl@sjf.se
Olle Wilöf, upphovsrättsjurist ow@sjf.se”

Lämna ett svar