Anteckningar från möte med Egmont

Minnesanteckningar av Frilans Riks ordförande Victoria da Silvas från möte med Johan Taubert (förlagsdirektör på Egmont), 5 december.

”Vi pratade i stort om avtalet, och som det ser ut är det lika i Danmark, Norge och Sverige. Det var i Norge som avtalet först lanserades, men där har man jobbat på liknande sätt i sju år, så där har protesterna inte blivit lika stora. Skillnaden är att i Danmark hade de med en paragraf där frilansen inte fick jobba åt någon annan än Egmont, den har de nu tagit bort. Den paragrafen fanns aldrig med på det svenska, ej heller det norska.

Egmont verkar inte veta om de kommer att återpublicera så mycket material överhuvudtaget. Det här verkar mest vara en säkerhet inför framtiden. Flera titlar är enligt Taubert specifika för den svenska marknaden och kommer därför att bli svåra att återpublicera i andra länder. Vissa titlar som är mer allmängiltiga kommer att återpublicera mer material, som exempelvis Hemmets Journal och Icakuriren. På frågan om vad de räknar med att spara är svaret olika per titel, men Icakuriren räknar med att spara uppåt 500 000 på ett år. Detta är inte enbart i frilansinköp.

När det gäller intervjupersoner som inte vill förekomma i flera tidningar ska det tydligt markeras. I andra fall är det upp till ansvarig utgivare på den tidning som vill återpublicera material att kolla med intervjuperson. Man kommer då att följa publicistisk sed.

Egmont kommer heller inte att sälja till tredje part.

Taubert var mycket tydlig med att inga generella förändringar kommer att göras i avtalet. Därmed inte sagt att enskilda frilansar inte kan förhandla med sin redaktör. Han var också noga med att påtala vikten av att förhandla sitt arvode. I Norge har Egmont tydliga ramar vad gäller arvoden. Där är tidningarna mallade och det är förutbestämt vad varje sida får kosta. Svenska tidningar är inte mallade på det sättet, men det lutar mot att gå åt det hållet även här. Taubert lovade att kontakta Frilans Riks när samma typ av norsk arvodering blir aktuellt i Sverige, för att sätta sig in i t.ex. frilanskalkylatorn.”

Lämna ett svar