Frilans Riks besöker sektionerna

Bild från Östergötlands frilanssektion.
Bild från möte hos Östergötlands frilanssektion.

Efter Frilans Riks årsmöte i mars bestämdes att Riks-ordförande under året åker ut och träffar styrelser och medlemmar i sektionerna. Utöver att just träffas och få ett ansikte på varandra när det mesta sköts via mejl, är att lokalt diskutera hur Riks och sektionerna tillsammans kan få mer gjort, och vad ni vill se mer av i det frilansfackliga arbetet. 

Så i maj åkte jag till Göteborg för att träffa både Västra sektionen och Medietextarna. Men jag kom inte längre än till Hallsberg där tåget fastnade fyra timmar och mötena frös inne (nytt försök efter sommaren).

Men i förra veckan kom jag fram till Norrköping och träffade vid ett lunchmöte delar av Östergötlands styrelse och medlemmar. Men innan lunch hann jag och Kristin Mörck från styrelsen promenera runt i Norrköping och prata om både arvoden och upphovsrätt och rekrytering.

Lunchen på Trottoarbaren i centrala Norrköping blev ett bra exempel på vad som också är viktigt utöver villkor och rekrytering: sociala mötesplatser för oss frilansar. Vilket Östergötland är uppenbart bra på. Det blev några intensiva timmar med diskussioner om både det ena och det andra. Ett unisont medskick från lunchbordet var: försvara frilansrekommendationen, den betyder mycket när vi förhandlar våra arvoden.

Mälardalens sektion träffar jag av naturliga skäl lite oftare eftersom jag bor i Stockholm. Men för en vecka sedan var jag inbjuden till deras sommarfest. Det blev en trevlig kväll och vi hann även prata jämställdhet, rekrytering, After Work…

Igår träffade jag Medietextarnas ordförande Linus Kollberg som var i Stockholm där Medietextarna står värd för AVTE:s (Audiovisual Translators Europe) årsmöte för Europas medietextare (ärofullt). Vi hann att ses mellan några möten för att tillsammans med kansliet diskutera hur medietextarna kan bli synligare i Journalistförbundet, om villkor och strategier, och hur förbundet kan bli ett relevant och självklart val för medietextare. Med mera, med mera.

Så nu är arbetet igång och vi återkommer och rapporterar efterhand om vad som händer – följ vår hemsida, och våra Twitter– och Instagram-konton.

I augusti besöker jag Syd, i september Värmland och Mellannorrland, och i oktober Norrbotten.   

Jag vill också påminna om att jag leder arbetet i förbundets Yrkesetiska nämnd, bjud gärna in mig till en diskussion om yrkesetiska frågor. Jag kommer mer än gärna –

vid besöket i Värmland i september kommer det bli medlemsträff och yrkesetiskt AW.

Hör av er med era frågor. Vi är en hel styrelse som arbetar för er – våra kontaktuppgifter hittar du på Frilans Riks hemsida.

Ha nu en riktigt skön sommar!

Gert Lundstedt (ordförande) för Frilans Riks