Bli ditt eget skyddsombud

Johan Lif. Foto: Tor Johnsson
Johan Lif. Foto: Tor Johnsson

Som frilans är det du själv som har det största ansvaret för din arbetsmiljö. Även när du jobbar på uppdrag av andra. Under hösten kommer delar av vårt kursutbud fokusera på just arbetsmiljö eftersom det är en fråga som många frilansar inte alltid mäktar med på egen hand.

Arbetsmiljö är en fråga som ibland hamnar långt ner på frilansens prioteringlista. Det finns ofta mer akuta saker att ta tag i och det är också svårt att märka snabba resultat av en insats kring arbetsmiljön. Men det kan vara ett farligt sätt att resonera.

– Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad till följd av sitt arbete, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet.

Han håller i en av de kurser som Journalistförbundet Frilans erbjuder i höst under rubriken ”Tema Arbetsmiljö”. Kursen sänds på webben och hålls den 29 oktober mellan 10.00 och 12 00.

– Du kommer bland annat att få lära dig hur du gör för att anmäla en arbetsskada och begära ersättning från arbetsskadeförsäkringen. Jag kommer också att prata om mer grundläggande saker som hur vår arbetsmiljölagstiftning fungerar.

Varför är det viktigt att kunna vilka lagar och regler som gäller?

– De regler som ska skydda anställd personal från arbetsskador eller annan skadlig inverkan gäller inte för frilansar – desto viktigare är det då att du själv har rätt kunskap och verktyg för att kunna arbeta med din egen arbetsmiljö.

Andra teman på kurserna blir stress, ergonomi och hur man bäst hanterar frågor kring hat, hot och säkerhet. Alla datum är inte satta ännu, men samtliga kurser kommer att vara avgiftsfria och sändas via webben.

– Hoppas så många som möjligt vill gå. Några kommer vi också att spela in och lägga på hemsidan så att man kan se dem i efterhand, säger Johan Lif.

Läs mer om kursen ”Tema arbetsmiljö: Lagar och regler” och hur du gör för att anmäla dig här. Det finns också mer om frilansares arbetsmiljö på vår hemsida.