Journalistförbundet deltar i klimataktion

Freelance for climate - skylt
Strejkskylt från Mälardalens frilansklubb. Foto: Elin Dunås

”Vi har ett självklart ansvar för klimatet”, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en text på Journalistförbundets hemsida apropå den pågående Global Week for Future. 

– Jag kommer att delta i klimataktionen i Göteborg som Fridays for Future ordnar. Klimatet är en oerhört angelägen samhällsfråga där vi i fackföreningsrörelsen har ett självklart ansvar. För mig känns det viktigt att visa stöd för den globala rörelse som skapats det senast året, och som ställer både höga och motiverade krav på förändring. Jag ser klimatfrågan som en helhet där det är viktigt att inte fastna i meningsskiljaktigheter kring detaljer, vi bör lägga energin på det som leder framåt, säger hon.

Journalistförbundet uppmanar inte medlemmarna att strejka på fredag eftersom journalister gör bäst nytta på jobbet. 

– Det viktigaste för en journalist är att göra bra och trovärdig journalistik. Jag vill uppmuntra våra medlemmar att i det löpande redaktionella arbetet initiera diskussioner om hur man kan göra trovärdig och bra journalistik – om klimatet, säger Ulrika Hyllert.

Några frilansar som har möjlighet har meddelat att de ändå kommer att strejka, men i egenskap av privatpersoner. Mälardalen frilansklubb skriver på sin hemsida: ”Från Mälardalens Frilansklubb är vi några styrelsemedlemmar som strejkar och marscherar på fredag klockan 13-15 från Medborgarplatsen till Mynttorget i Stockholm. Kanske ses vi där?”

Även i Malmö kommer det att finnas minst en frilansjournalist bland demonstranterna.