Gert Lundstedts rapport från Norrbotten

Möte Norrbottens frilanssektion Den 10 oktober besökte jag Luleå och Norrbottens frilanssektion. Varmt mottagen liksom i de andra sektionerna jag besökt på min rundresa blev det en både inspirerande och spännande, liksom lärorik och kul dag.

Innan styrelsemötet på eftermiddagen hade Norrbottenssektionen ordnat guidad visning av Arkivcentrum Norrbotten. Här finns samlade lägg av lokaltidningar, olika föreningsarkiv och mängder av dokumentation och publikationer om länets historia och kulturarv. Uppslagen till kommande frilansartiklar kan jag intyga blev många.
På styrelsemötet diskuterade vi vad Frilans Riks i allmänhet kan göra för sektionen, och vad sektionen vice versa kan göra för Riks. Men i synnerhet diskuterade vi rekrytering. Och var överens om att ett bra sätt att rekrytera på är att besöka medieutbildningarna. I Norrbotten finns två: i Piteå och Kalix. Många av de som studerar på medieutbildningar idag kommer att börja som frilansare. Det är en tuff början utan kontakter och nätverk att kunna luta sig emot. Förbundet kan då vara just den partner studenter och blivande frilansar efterfrågar och behöver för råd och stöd, och få det genom att just tillhöra en sektion, Frilans Riks och förbundet centralt.
Norrbottens-sektionen känner sig engagerad och med på tåget i ett sådant rekryteringsarbete och har skrivit till Journalistförbundet och erbjudit sig vara med när förbundet besöker utbildningarna i Norrbotten.
Norrbottenssektionen har idag 17 medlemmar. Mediesituationen är här liksom överallt annars tuff. Men lika stort är engagemanget och sektionen fortsätter sitt arbete.

Nästa styrelsemöte hålls i Kiruna, 35 mil från Luleå.

Gert LundstedtNorrbottens frilanssektion möte Banderoll Luleå Typografiska Förening

Möte Norrbottens frilanssektion