Fulavtalen kan falla

Det var närmast fullsatt i Erlandersalen på ABF-huset i Stockholm när Frilans Riks den 3 februari höll ett tredje panelsamtal om EU:s upphovsrättsdirektiv. Den här gången j samarbete med Mälardalens frilanssektion. På podiet satt Journalistförbundets upphovsrättsexpert Olle Wilöf, ordförandena för Svenska Fotografers förbund (SFF) och Frilans Riks, Paulina Holmgren och Gert Lundstedt. Och sist men inte minst Åsa Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot, partiansvarig för immaterialrättsfrågorna (där upphovsrättsfrågan ingår) och med plats i näringslivsutskottet som är ansvarigt utskott för EU:s upphovsrättsdirektiv. Modererade gjorde Mälardalens Beata Hansson.

Arbetet med att implementera EU-direktivet i svensk lagstiftning ska vara klart i juni 2021 och arbetet är nu inne i den fas när politikerna bestämmer sig för hur skrivningarna i lagen ska se ut, och vilket stöd lagen därmed kommer att ge oss frilansare att kunna ta betalt för vår upphovsrätt. Därför var det viktigt att en politisk tung person som Åsa Eriksson tackat ja till att medverka i panelen. Hennes politiska besked var tydligt: upphovsrättshavarna ska få betalt för sitt arbete.

Upphovsrättspanel
Paulina Holmgren, Olle Wilöf, Åsa Eriksson och Gert Lundstedt.

Det enskilt viktigaste frågan för skrivande som fotograferande journalister är att den artikel i direktivet, som säger att mediebolagen ska bli skyldiga att betala ut rimlig ersättning till upphovsrättspersoner, blir tvingande. För i så fall är fulavtalens tid förbi. Olle Wilöf menade att det inte är omöjligt att det blir så, tvingande. Men säger tunga remiss- och lobbyorganisationer som Svenskt Näringsliv nej. Vilket är anmärkningsvärt med tanke på att de också är en företrädare för småföretagande frilansare med enskild firma eller aktiebolag.

Lagstiftningsarbetet är alltså inne i ett avgörande skede. Frilans Riks kommer under året fortsätta att lobba i frågan tillsammans med andra organisationer för vilka upphovsrätten är en central fråga.

I minglet efter panelsamtalet fortsatte upphovsrätten att intensivt diskuteras till västerbottenpaj och Ramlösa.

Välkomna till fler seminarier framöver runt om i landet.

Gert Lundstedt – Ordförande Frilans Riks

 

Filmen gjordes av Hasse Hedström.