Journalister fängslade
i Belarus

Larysa Shchyrakov är en av de mest trakasserade frilansjournalisterna i Vitryssland. Volha Siakhovich är advokat vid det vitryska journalistförbundet. Denna bild togs när Åsa Ohlsson (längst till höger) mötte dem 2018.

Situationen blir allt tuffare i Belarus. I helgen greps ett tiotal journalister enligt landets journalistförbund (BAJ) varav flera fortsatt sitter i förvar hos polisen. Det uppger tidigare Frilans Riks-ordförande Åsa Ohlsson som under flera år, och bland annat tillsammans med Frilans Syd, engagerat sig i olika projekt för de belarusiska journalisternas situation. En av de journalister som greps i helgen och fortsatt sitter i förvar är Larysa Shschyrakova som gästade Nordic Freelance i Malmö hösten 2018.

– Släpp alla journalister som hålls fångna, låt dem utföra sitt arbete som journalister utan att bli bötfällda, trakasserade eller slagna, säger Åsa Ohlsson.

Frilans Riks styrelse uppmanar Belarus regering:

• Släpp omedelbart alla journalister som fängslats när de utfört sitt arbete och sina uppdrag.
• Upphör omedelbart att trakassera och ingripa mot journalister som utför sitt arbete.

Läs mer på baj.by och i Journalisten.