”Lukasjenka bör inte kallas
president i svenska medier”

Vid manifestationen som Journalistförbundet var med och organiserade för Belarus i söndags den 8 augusti – årsdagen av det manipulerade presidentvalet – för mänskliga rättigheter, yttrande- och pressfrihet och demokrati i Belarus, pratade jag med Dmitri Vasserman, representant för belarusiska folkambassadens Stockholmskontor (i opposition mot Alexander Lukasjenka).

Han invände mot att Lukasjenka i svenska medier ofta benämns ”president”. 

Jag vidarebefordrar skälen han mejlat mig till varför Lukasjenka inte bör benämnas president.

Skäl värda att fundera över för den som rapporterar om Belarus.

Så här skriver Dmitri Vasserman:

”Varken EU eller Sverige erkänner Lukasjenka som president:

  • EU:s beslut att inte erkänna Alexander Lukasjenka som en legitim president av Belarus.
  • Sveriges utrikesministers Ann Lindes skrev på Facebook att Lukasjenka är ’en illegitimt vald president och saknar därför varje form av demokratisk legitimitet’.
  • EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell kallar Lukasjenka istället för diktator, ett steg mycket ovanligt i diplomatisk praxis.
  • I juni 2021 bekräftade Europaparlamentet sin tidigare ståndpunkt att Lukasjenkas regim, som med hjälp av polisiärt och militärt våld behåller makten i Belarus, är ’illegitim, olaglig och kriminell’: ’[EU parliament] Reiterates its non-recognition of the election of Aliaksandr Lukashenka to the post of President of Belarus; considers the current regime in Belarus as illegitimate, illegal and criminal’.

Regimen letar frenetiskt efter europeiska politiker villiga att uttala det magiska p-ordet. På ett möte med statliga tjänstemän i februari hävdade Lukasjenka att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (som han kallade för Unter den Lajnen) kallade honom för president i ett brev. EU-talesman Peter Stano dementerade påståendet.

Alltså, det finns en bred samsyn bland europeiska politiker att aldrig kalla Lukasjenka för president vilket är ett stort irritationsmoment för Lukasjenka”. 

Gert Lundstedt – ordförande Frilans Riks