Medlemsmejl, augusti 2021

Den 26 augusti ägde höstens första styrelsemöte rum och följande mejl skickades ut till medlemmarna:

Bästa frilansare och medlemmar i Frilans Riks!

Jag hoppas ni haft en fin sommar och möjlighet att vara lediga, trots en tuff ekonomisk situation för många på grund av pandemin.

Frilans Riks har haft sitt första styrelsemöte efter sommaruppehållet och vi förbereder nu oss för Journalistförbundets kongress (digital) den 6-7 oktober. 

Vid kongressen kommer en ny förbundsstyrelse väljas, det kommer att fattas beslut om motioner från klubbar, sektioner och enskilda medlemmar. Med mera, med mera.

Totalt har 42 motioner skickats in – hälften så många jämfört med den föregående kongressen 2018. Men drygt trettio procent av motionerna är skrivna av frilansare. Starkt.

Samtliga kongresshandlingar kommer att finnas tillgängliga på förbundets hemsida den 14 september. Men redan nu kan ni på Frilans Riks hemsida läsa de tre motioner som röstades igenom vid vårt årsmöte i mars, och ytterligare sex motioner från Frilans Riks styrelse. En diskussion kring en av motionerna är redan igång i vår Facebookgrupp Frilans Riks – Journalistförbundet. Gå gärna in och ha åsikter om motionerna. Den som inte är med i gruppen är välkommen att ansöka om medlemsskap.

Vid kongressen representeras frilansarna av 18 av totalt 111 ombud. 

Frilans Riks har utsett två delegationsledare från styrelsen – Marja Beckman och Hasse Hedström. De kommer inför kongressen samla frilansombuden och diskutera hur man bäst argumenterar och får ut mesta möjliga för frilansarna.
Frilansfrågorna kommer att ta plats. Var så säkra. 

Vid Frilans Riks första styrelsemöte efter sommaren togs vid sidan av kongressen bland annat följande upp:

• Jämställdhetsombuden i sektionerna är nu på plats och utbildade. Frilans Riks jämställdhetsansvariga – Leonarda Arcidiacono och Hannah Ohlén Järvinen – kommer under hösten bjuda in sektionsstyrelserna till ett utbildningsseminarium i en aktuell jämställdhetsfråga. 

Är det någon fråga ni anser bör drivas så hör av er till Hannah och Leonarda. Alla styrelsekontakter hittar ni på vår hemsida.

•Arvodeskampanjen är i full gång. Sektionsstyrelserna kontaktar nu samtliga arbetsplatsklubbar och samlar in uppgifter om arvodena på mediehus, produktionsbolag och redaktioner runt om i landet. Detta kommer att resultera i en strategi och ett direkt påverkansarbete med siktet inställt på högre frilansarvoden.

Är det något ni vill ha svar på, eller tycker att vi bör ta upp i Frilans Riks styrelse så tveka inte att kontakta oss.

Hälsningar

Gert Lundstedt – ordförande Frilans Riks och ledamot av förbundsstyrelsen