Skäms SVT med flera! Ni dumpar
frilansfotografernas arvoden

I senaste Journalisten granskas situationen för fotografer som filmar livesport. 

Spring Media är ett bolag med huvudkontor i Stockholm och filialer i Lettland. Affärsidén är att vidareförsälja sporträttigheter man förvärvat. 

Bland köparna märks SVT, Aftonbladet, Bonniers, NTM… Listan kan göras lång. 

Så långt finns inget att invända. 

Däremot protesterar vi mot att Spring Media genom sitt dotterbolag i Lettland enligt Journalisten nu tar in utländska fotografer som dumpar svenska fotografarvoden. Det en frilansande fotograf här hittills fått upp till 6 000 kronor för gör nu importerade fotografer för halva arvodet eller mindre. 

Upplägget för tankarna till Laval-fallet för ett antal år sedan där utstationerade byggnadsarbetare från Lettland fick lägre löner än vad Byggnads kollektivavtal medgav. Men sedan dess har EU agerat. Det borde inte se ut så här.

Spring Media har enligt Journalisten ett 50-tal anställda men inget kollektivavtal med Journalistförbundet.

Nu har förbundet en grupp som arbetar mot just produktionsbolag i syfte att teckna kollektivavtal, jobba med arbetsmiljöfrågor och intagsförhandlingar. Nyligen skrev, tack vare gruppen, produktionsbolaget Tredje statsmakten kollektivavtal med förbundet. Gruppen kommer nu förstås kontakta Spring Media. 

Skäms SVT, Aftonbladet, Bonnier, NMT … och alla andra som dumpar frilansande fotografers arvoden. På sikt dumpar det även den journalistiska kvaliteten. 

Frilans Riks