Medlemsutskick: På gång i Frilans Riks, januari 2022

Bästa medlemmar i Frilans Riks!

Om än sent i januari så önskar vi er alla ett riktigt bra 2022. Att ni är och får vara friska, och att det här året blir bättre än det förra vad vad gäller det grasserande viruset.

Håll ut!

Frilansar som drabbats ekonomiskt hårt av pandemin vill vi påminna att regeringen förlänger omsättningsstödet till de som har enskild firma. 

Läs mer om detta på Frilans Riks hemsida och sök stöd.

Dagarna före julafton begav sig Frilans Riks ordförande och kassör upp på Östermalm i Stockholm för att personligen överräcka 2021 års utmärkelse Årets fulaste avtal som gick till Spring Media. Läs mer om varför de fick utmärkelsen i Journalistens fördjupande artikel. 

Tobias Osmund, CEO på Spring Media tog emot oss tillsammans med en medarbetare. Vi lyssnade till deras argument varför de dumpar arvodena, och förklarade varför ett arvode måste vara skäligt. Vi kom överens om att fortsätta diskussionerna. Läs mer här.

Frilans Riks har precis haft sitt första styrelsemöte och börjat planera för årsmötet som i år blir först den 2 maj. Vi hoppas därmed att smittan hunnit lägga sig tillräckligt så att vi kan ha ett hybridmöte, det vill säga ett fysiskt och digitalt årsmöte. 

En mer detaljerad kallelse skickar vi ut nu i dagarna.

Utöver att planera för det praktiska kring årsmötet diskuterade vi de pågående arvodes- och upphovsrättskampanjerna.

I Arvodeskampanjen har fas II nu rullat igång. Tillsammans med sektionerna intensifierar vi arbetet mot de stora mediehusen och inköparna av frilansmaterial. I praktiken betyder det närmare samarbete med arbetsplatsklubbarna, nätverksbyggande, kartläggning av arvodesnivåer och påtryckningar för bättre betalt.

För att inspireras av hur man bygger bra nätverk bjöd vi till styrelsemötet in Lasse Edfast från nätverket Radiofrilansarna, som berättade hur de på kort tid lyckats komma långt i sitt arbete.

EU:s upphovsrättsdirektiv blir svensk lag den första juli. Just nu sammanställs remissvaren på promemorian; tjänstemän och politiker filar som bäst på lagtexten som ska skickas till Lagrådet. Vid vårt möte med förbundets jurist Olle Wilöf häromveckan var han fortsatt förhoppningsfull att lagen kan ge skäligare ersättning för frilansare.

Frilans Riks planerar att under april-maj hålla fyra upphovsrättsseminarier runt om i landet. Dels för att påverka den politiska processen i positiv riktning, dels informera om vad lagen i bästa fall kan komma att betyda för oss frilansare. Om pandemisituationen kräver det hålls seminarierna digitalt.

Nästa styrelsemöte i Frilans Riks blir den 17 februari. Mer då om vad som händer under våren. Bland annat om LAS-avtalets betydelse för oss frilansare inför medlemsomröstningen senare i vår.

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande