På gång i Frilans Riks, februari 2022

Bästa Frilans Riks-medlemmar!

Två månader efter jul syns äntligen ett ljus i tunneln: våren närmar sig och i bästa fall minskar covid-smittan. Regeringen har i varje fall äntligen hävt pandemirestriktionerna. 

• I förra På gång i Frilans Riks berättade vi att Frilans Riks årsmöte blir sent i år, den 2 maj och att det blir ett hybridmöte. Det står fast även om restriktionerna nu hävts. Det beslutade Frilans Riks vid sitt styrelsemöte den 17 februari – vi har redan gått ut med information om detta (innan restriktionerna hävdes), och som säkerhetsventil ifall det blir ett återfall. Uppsidan med ett hybridmöte är att fler kan delta i årsmötet. Medan nedsidan förstås är att vi inte ses. 

Vid vårt styrelsemöte planerade vi för årsmötet, men också för ett par kommande medlemsmöten. 

• Vid kongressen i oktober beslöts att medlemmarna ska säga sitt om det så kallade huvudavtalet, som är en del av LAS-överenskommelsen. Omröstningen berör även frilansarna och vår rätt till vidareutbildning. 

Läs mer här om omröstningen och hur det berör frilansare. 

I samband med omröstningen kommer Frilans Riks att bjuda in alla medlemmar till ett digitalt möte om omröstningen. Där kommer representanter från förbundsstyrelsen, kansliet och Frilans Riks att svara på era frågor om vad vi röstar om, hur omröstningen berör oss frilansare, hur vi kan vidareutbilda oss… 

Mer information om när och hur längre fram.

• Under april-maj kommer vi på olika platser i landet genomföra fysiska seminarier om upphovsrättsdirektivet och vad det i bästa fall kan tänkas betyda för våra möjligheter att framöver slippa fulavtal och få betalt för vår upphovsrätt. 

Detaljer om var och när kommer framöver. 

Arvodeskampanjen arbetar vidare. Vi kartlägger tillsammans med sektionerna arvoden, kontaktar arbetsplatsklubbar…

• Frilans Riks har tagit fram en Frilans-checklista. Den finputsas för närvarande för att sedan skickas till redaktioner, inköpare av frilansmaterial, arbetsplatsklubbar med flera så att det blir lättare att vara frilans och sälja in sitt material. Checklistan kommer förstås också att spridas via Arvodeskampanjen.  

• Vill du bli vår nästa Instagramgäst? Det innebär att du får sköta vårt Instagramkonto @frilansriks under en vecka. Kanske har du ett extra roligt jobb någon vecka, kanske är det något du vill berätta för dina kollegor, kanske vill du bara berätta om en alldeles vanlig arbetsvecka. Arvodet är 600 kronor i a-skatt. Mejla malardalen@marjabeckman.se för mer information.

Till sist: Glöm inte att besöka årsmötet i sektionen du tillhör.

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande