På gång i Frilans Riks, mars 2022

Frilans Riks har vid senaste styrelsemötet lagt en näst sista hand vid förberedelserna inför årsmötet måndagen den 2 maj. Årsmötet äger rum på biografen Tellus i Midsommarkransen i Stockholms södra delar. På kvällen blir det middag. Vi hoppas träffa er där eller via länk – årsmötet är ett hybridmöte. Detaljer om tider och upplägg kommer inom kort.

Vi vill redan nu passa på att påminna om några saker inför årsmötet:

*Nominera Årets Frilans och Årets redaktör senast den 1 april. Läs mer här.

*Deadline för att skriva en motion till årsmötet är söndagen den 17 april. Skriv! Och skicka motionen till: info@frilansriks.se 

*Årsmöteshandlingarna finns tillgängliga senast en vecka innan årsmötet på frilansriks.se

• Kriget i Ukraina rasar. Journalistförbundet har satt upp en hjälpfond. Frilans Riks och många med oss har skänkt pengar. Läs mer här.

• Journalistförbundet har i samarbete med Frilans Riks tagit fram en checklista för redaktörer för ett bättre samarbete med frilansar. Läs mer här.

• Den 18 mars träffade jag och förbundets mediepolitiska rådgivare Anna Widmark Polisens Demokrati- och hatbrottsgrupp. Vi gav vår bild av hur hot och hat berör journalister och journalistiken. Polisen steppar nu upp arbetet, och ny lagstiftning ska dessutom finnas på plats nästa sommar.

• Det blir i maj–juni fysiska seminarier om implementeringen av EU:s upphovsrättsdirektiv i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. Nyligen publicerade Klys – där Journalistförbundet ingår – en debattartikel om direktivet. Läs här

• Den 28 april håller Frilans Riks ett digitalt lunchseminarium om arvoden, som en del av vår Arvodeskampanj. Hur tar frilansare betalt, och vad ska vi ta betalt? Mer info om detta inom kort.

• Precis som i förra månadsbrevet erbjuds alla medlemmar att gästa vårt Instagramkonto. Det innebär att du får sköta vårt Instagramkonto @frilansriks under en vecka. Kanske har du ett extra roligt jobb någon vecka, kanske är det något du vill berätta för dina kollegor, kanske vill du bara berätta om en alldeles vanlig arbetsvecka. Arvodet är 600 kronor i a-skatt. Mejla malardalen[at]marjabeckman.se för mer information.

En späckad vår ligger framför oss. 

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande