På gång i Frilans Riks, april 2022

MEDLEMSBREV

På gång i Frilans Riks, april 2022

Frilans Riks har vid senaste styrelsemötet lagt en sista hand vid förberedelserna för årsmötet måndagen den 2 maj. 

Glöm inte att anmäla er senast den 25 april.
Dels till själva årsmötet på Bio Tellus i Midsommarkransen i södra Stockholm – adressen är Vattenledningsvägen 46 i Hägersten – dels till middagen vi bjuder på klockan 18.30 på Scala intill Norra Bantorget i centrala Stockholm. Adress: Wallingatan 32.

Årsmötet är ett hybridmöte och kan därmed både följas på plats eller digitalt. Det börjar klockan 11.00 med inledande ord av Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert som pratar om pressfrihet inför Pressfrihetens dag den 3 maj.

Därefter blir det årsmötesförhandlingar med motioner, Årets Frilans & Årets redaktör koras, Årets fulavtal utses… När det sedan är över finns en ny styrelse på plats.
På kvällen gemensam middag alltså.

Årsmöteshandlingarna finns tillgängliga senast en vecka innan årsmötet på årsmötessidan där det också finns en anmälningslänk till ett Googleformulär.

Du som ska delta digitalt får gärna meddela det till info@frilansriks.se. Dit kan du också skicka frågor.

• SJF Frilans arrangerar tre kurser i maj:
Arbetsmiljö för frilansar, den 18:e maj 10-11.30, sista anmälningsdag 11:e maj, 

Utrikeskorre, så funkar det, den 25:e maj 10-12, sista anmälningsdag 15:e maj,

Att granska vården, den 30.e maj 13.30-14, sista anmälningsdag, 25:e maj.

• På Tollare folkhögskola pågår just nu i samarbete med Journalistförbundet två längre och fulltecknade kurser i journalistiskt foto och i videojournalistik. Längre kompetensutvecklande kurser för frilansare vi är stolta över att ha medverkat till.

• Den 28 mars var Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert inbjudna av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter till ett rundabordssamtal om hot och hat mot journalister. Runt bordet fanns också en rad chefer och tunga namn inom Public service, branscher och organisationer inom media, liksom Polisen, Åklagarmyndigheten och Justitiedepartementets statssekreterare. Utgångpunkten för samtalet var: hot, hat och våld mot journalister är ett hot mot demokratin. Hur ser läget ut och vad kan vi göra åt det? Läs mer här.

• Arvodeskampanjen fortsätter. Nätverk byggs, kontakter med och besök på arbetsplatsklubbar pågår. Under hösten hoppas vi kunna inleda samtal med mediehus som har alldeles för låga arvoden. Vi har en debattartikel på gång om arvodena för kulturskribenter. 

• Den 28 april skulle Frilans Riks som en del av vår pågående Arvodeskampanj ha hållit ett digitalt lunchseminarium om arvoden. Det är flyttat till den 19 maj mellan 12.00 och 13.00.

Vi kommer att diskutera hur och vad vi frilansare ska ta betalt. Mer info om detta inom kort.

•  Under maj–juni ordnar vi runt om i landet fyra fysiska seminarier om implementeringen av EU:s upphovsrättsdirektiv. I Stockholm den 11 maj, i Göteborg den 18 maj, i Malmö den 24 maj och i Umeå den 2 juni. Efter panelsamtal och diskussion blir det mingel och fortsatt prat. Håll utkik efter närmare detaljer på sektionernas och Frilans Riks hemsidor.

• Glöm inte att rösta i medlemsomröstningen den 9-16 juni. Om Journalistförbundet ska ställa sig bakom det nya så kallade huvudavtalet som är kopplat till förändringarna av LAS. Läs mer här.

Nu ser vi inte bara fram emot ljusare årstider utan också ljusare tider för frilansare med schysst betalt och skäliga villkor för det grundläggande demokratiska arbete vi gör. Möjligheter till det ligger framför oss under 2022. 

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande