Avtal med LO Mediahus: En stor
seger för alla frilansar

Nu har det skrivits under – det första kollektiva avtalet mellan ett tidningshus och Journalistförbundet som reglerar arvodesnivåerna. I avtalet förbinder sig LO Mediahus att frilansar som arbetar för tidningshusets tidningar från den första juli ska ersättas med minst frilansrekommendationens arvodesnivåer.

Frilans Riks har intensifierat arbetet med att få till ett avtal med LO Mediahus i samband med den arvodeskampanj som Frilans Riks driver tillsammans med frilanssektionerna. I tätt samarbete med journalistklubben på LO Mediahus – som är avtalsslutande part ­– och kansliet har Frilans Riks strävat efter att få till ett avtal i nivå som med anställda journalister. Det är nu i hamn och i första paragrafen i avtalet står det:

”Parterna är överens om att förstagångsarvode inte understiger den vid varje tidpunkt gällande timarvodesnivån i Journalistförbundets Frilansrekommendation. För att anpassa arvodet till genomsnittslönen hos den aktuella uppdragsgivaren kan Frilanskalkylatorn användas, men arvodet får inte understiga Frilansrekommendationen.

Frilans Riks förhoppning är att detta avtal ska bryta isen och få fler tidningsutgivare att teckna liknande avtal. Det är viktigt för att mediaföretag ska kunna locka kvalificerade skribenter och fotografer, för att utveckla mångfalden och i förlängningen bidra till att stärka journalistikens demokratiska roll i samhället. Dessutom visar företag som betalar alla medarbete en anständig ersättning att de är socialt ansvarstagande företag.

De tidningar som ingår i LO Mediahus är: Arbetet, Elektrikern, Fastighetsfolket, Handelsnytt, Kommunalarbetaren, Målarnas facktidning, Sekotidningen samt Mål och medel. Avtalet börjar gälla från den 1 juli.

Frilans Riks och sektionerna kommer i höst fortsätta att kontakta fackklubbar på medieföretagen med avsikt att tillsammans med dem få till fler avtal som bland annat reglerar arvodesnivåerna.