Larysa Shschyrakova fängslad

Bild på tre kvinnliga journalister
Larysa Shchyrakov på en bild från 2018. Volha Siakhovich i mitten är advokat vid det vitryska journalistförbundet. Till höger syns Frilans Riks dåvarande ordförande Åsa Ohlsson.

Den belarusiska frilansjournalisten Larysa Shschyrakova har fängslats och hennes son förts bort berättar tidigare ordföranden för Frilans Riks Åsa Ohlsson. Åsa har länge och i olika projekt engagerat sig för de belarusiska journalisternas situation i allmänhet och i synnerhet Belarus frilansjournalister. 

− Vi vet fortfarande inte vad hon är anklagad för och vad som är riktigt obehagligt är att hennes son är tagen och förd till ett slags barnhem, trots att det finns släktingar som kan ta hand om honom. Detta har varit en stor oro för Larysa att även hennes son skulle bli drabbad och tyvärr ser vi nu att så är fallet, säger Åsa Ohlsson. 

Larysa Shschyrakova var inbjuden till Nordic Freelance i Malmö 2018. Där berättade hon om en redan då mycket besvärlig situation för journalister i Belaus. Vid Nordic Freelance gjordes ett stöduttalande. Till Journalistförbundet kongress 2021 hade Åsa skrivit en motion – som Frilans Riks stod bakom – om att ta emot journalister från belarusiska journalistfacket BAJ som associerade medlemmar eller associerad förening i Journalistförbundet. BAJ har förbjudits av den belarusiska regeringen. 

Frilans Riks