På gång i Frilans Riks, januari 2023

MEDLEMSBREV

God fortsättning med förhoppning om att det blir ett bra frilansår.

Frilans Riks har haft sitt första styrelsemöte 2023 och går nu in i slutspurten av verksamhetsåret.

Bästa medlemmar, vi behöver er hjälp!

Förra året tog vi fram en redaktörsguide med en checklista för hur ett bra samarbete med anlitade frilansjournalister ser ut. 

Nu behöver vi er hjälp att få namn och mejladress till redaktörer ni arbetar med som vi kan skicka guiden till (Frilans Riks står som avsändare och inte ni som frilansare). Jobbar du för en redaktör eller inköpare som skulle ha nytta av Redaktörsguiden? Som kanske är oerfaren eller okunnig, eller bara behöver en påminnelse?

Skicka redaktörens mailadress till info@frilansriks.se så ser vi till att hen får både tipslistan och en förklaring till varför den behövs!

Detta har hänt och är på gång:

Den nya upphovsrättslagstiftningen som sätter stopp för fulavtal är på plats från årsskiftet. Läs mer här om vad den betyder i praktiken och varför den är positiv för oss frilansar.

Frilans Riks årsmöte 2023 är som tidigare meddelats spikat och äger rum måndagen den 27 mars. Mötet kommer att vara i Visions konferenslokaler på Kungsgatan 28A i Stockholm. Det är ett hybridmöte och pågår mellan klockan 09.30 – 16.45. 

På kvällen blir det gemensam middag.

Kallelse gick ut i början av januari och en annons kommer i nästa nummer av Journalisten. Alla medlemmar är välkomna att delta på plats eller via länk. Vi är tacksamma om ni föranmäler er – så att vi på bästa sätt kan förbereda mötet praktiskt och tekniskt – senast måndagen den 13 mars.
Anmälan görs till info@frilansriks.se

Vi vill också påminna om att: 

  • skriv en motion till årsmötet om det ni vill ändra på. Den vill vi ha senast den 13 mars. Skicka till: info@frilansriks.se
  • nominera Årets frilans och Årets redaktör. Gå in och läs mer här.
    Förslag skickas till Leonarda Arcidiacono, sammankallande i gruppen: leonarda.frilans@gmail.com
  • Årsmöteshandlingarna läggs ut på Riks hemsida den 20 mars.

Rekryteringskampanj på gång. Fem platser får under året besök av kampanjen: Göteborg och Malmö, norra Norrland, Stockholm och Uppsala. Eventen riktar sig till studenter och etablerade journalister för att ge möjlighet att bygga nätverk. Tillfälle för presskorts-anmälan kommer att finnas, liksom föreläsning och lättare förtäring erbjudas.

Rekrytering står alltid högt på dagordningen. Förbundets ledord är nu: Rekrytera, Vårda, Behålla. Det finns planer på en rekryteringsutbildning och att underlätta övergången från student till yrkesverksam medlem. 

Nordiska kommittén har haft möte. Norge står på tur att i höst hålla i det nordiska ”toppmötet” som Sverige, Norge, Danmark och Finland turas om att arrangera. I samband med ”toppmötet” ordnas ett nordiskt frilansseminarium helgen den 23–24 september. Frilans Riks räknar på vilket ekonomiskt utrymme vi har för att ge resebidrag till medlemmar som vill åka. Vi återkommer med besked.

Sektionerna i Västerbotten och Norrbotten har tidigare gått samman och nu officiellt bytt namn till sektion Norra Norrland.

Som vi skrivit tidigare har Frilans Riks en ny sektion med drygt hundra medlemmar, Mellansveriges Frilansjournalister. Hemhörighet är i och kring Uppsala. Samtidigt har Östergötlands sektion lagts ned och medlemmarna kommer att föras över till andra sektioner.

Ett nytt digitalt medlemsmöte planeras under februari.

Hör av er om ni undrar över något. Här har ni våra kontaktuppgifter.

Om inte förr så ses och hörs vi på årsmötet den 27 mars.

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande