På gång inom Frilans Riks, maj 2023

Hej på er kära medlemmar!

Frilansåret går vidare och Frilans Riks styrelse har haft möte och dessutom ett samverkansmöte med SJF Frilans (förbundskansliets ansvariga för frilansfrågor). Grunden är lagd för fortsatt gott samarbete. Arbetet med att förnya frilansavtalet väntas dra igång inom kort. Senaste versionen av Frilansavtalet är från 2014 och mycket har hänt sedan dess. Avtalet har hjälpt många frilansare, till exempel när det gäller att kunna hävda uppsägningstider, men det finns gott om utrymme för förbättringar.

Det är dags för vårens digitala lunchmedlemsmöte. Boka in 23/5 kl 12-13. Då får vi besök av Annika Hamrud från Fojo som ska berätta och informera om hot och hat mot journalister. Det blir också tid för frågor och funderingar. Inbjudan och länk kommer i separat utskick.

Arbetet fortsätter med att få till en bra försäkring för frilansare som verkar i högriskområden.

Styrelsen har, liksom de senaste åren, delat upp sig i olika grupper för att arbeta med våra prioriterade områden: Rekrytering, arvoden och upphovsrätt. (Vi har också en grupp för t ex årsmöte men den har av förklarliga skäl inte satt igång sitt arbete riktigt ännu).

Vi bevakar upphovsrättsfrågan i och med nya EU-lagstiftningen. Hör av er till oss eller förbundet om ni har frågor eller drabbats av något. SJF Frilans anordnar faktiskt en webbsänd kurs i ämnet 31/5. Den kan jag verkligen rekommendera.

Vi kan också med glädje förmedla att sektionen Mellansveriges frilansjournalister (med säte i Uppsala) fått sig en ny styrelse vald.

Tidigare sektionen Medietextarna är nu även i medlemssystemet avskild från Frilans Riks och vi har nu 1510 medlemmar. Tanken är att det efter sommaren ska bli ett samverkansmöte mellan de olika organisationerna inom SJF som organiserar egenföretagare (förutom Frilans Riks och MT är de fotografklubben BLF_Fotograferna och fotografintresseföreningen PFK).

Det har hänt en hel del inom frilansvärlden den senaste tiden och kommer att hända mer.

Frilans Riks, förbundet och Västra frilans anordnade 18/4 en rekryteringsträff i Göteborg med många studenter som deltagare. Fler rekryteringsträffar är på gång. Frilans Riks genomför under verksamhetsåret en rekryteringskampanj runt om i landet.

På frilanskontoret Blå Kontoret i Stockholm anordnas frukostmöte 17/5 med föreläsning om hur vi kan använda statistik i vår journalistik.

23/5 anordnar Mälardalen en kväll om pensionssparande.

I juni tänker Västra Frilans anordna fotovandring längs Gotaleden.

Frilans Syd har alltid mycket kul på gång (kolla in deras hemsida på Facebook), bland annat planeras en heldag på Öland 1/7.

SJF Frilans anordnar en kurs i kriminaljournalistik (heldag i Stockholm) 7/6.

Fojo anordnar en bra kurs i slutet av sommaren, Fördjupningskurs i informationspåverkan och faktagranskning som journalistisk metod och vill gärna se så många frilansjournalister som möjligt på den. Sista anmälan 2/6.

Vårhälsningar från

Frilans Riks styrelse

genom

Henrik Simonsen, ordförande