Årets frilans och Årets redaktör 2024 utsedda!

Johanna Lindqvist, Knäck Media. Foto: Malin Grönborg.

På Frilans Riks årsmöte den 8 april 2024 meddelades att Johanna Lindqvist blir Årets frilans 2024.

Charlotta Jansson Josephsson på tidningen Kvinnotryck blir Årets redaktör.

Frilans Riks vill i samband med sina årsmöten lyfta fram frilansar och redaktörer som gör skillnad. 

Utmärkelsen Årets frilans delas ut till en medlem som har bidragit positivt, genom ett gott journalistiskt arbete eller genom att arbeta för kollektivet. Vinnaren får – utöver äran – 4000 kronor i stipendium av försäkringsförmedlaren Gefvert samt ett års företagsförsäkring.

Till Årets redaktör utses en redaktör som är ett föredöme som uppdragsgivare. Det kan vara en redaktör som till exempel respekterar frilansrekommendationen, ger konstruktiv feedback i all dess form, är snabb på att återkomma, leder rätt med idéerna eller på annat sätt bidrar positivt genom sitt redaktörsuppdrag i frilansens arbete. 

Juryn fick i år relativt många bra nomineringar, både till Årets frilans och Årets redaktör. Valet av vinnare var inte lätt. Men någon måste vinna!

Årets frilans 2024 – Johanna Lindqvist

Så här löd motiveringen från den som nominerade henne: 

”Jag vill nominera Johanna Lindqvist, Knäck Media, till Årets frilans. Delvis för att hon  framgångsrikt har drivit sitt företag i nio år, men framför allt för hennes journalistiska integritet och vilja att göra skillnad genom att synliggöra ämnen och människor som annars inte får så stort utrymme i media. Det kan handla om nysvenskar, människor i glesbygd eller en hotad hbtqi-rörelse. 

Johanna har under 2022 och 2023 jobbat som researcher för SVT Umeås dokumentärserie ”Hagamannen”. Johanna är också speakerrösten i serien. Arbetet har varit oerhört påfrestande för henne på grund av ämnet, men hon har drivits av en stark vilja att göra serien till en berättelse om kvinnorna som direkt eller indirekt blev drabbade. Målet har varit att folkbilda kring hur kvinnor kan reagera vid ett övergrepp och hur mäns våld mot kvinnor påverkar så många människors vardag.” 

Årets redaktör 2024 – Charlotta Jansson Josephsson, Kvinnotryck

Charlotta Jansson Josephsson. Foto: Privat

Årets redaktör 2024 är Charlotta Jansson Josephsson, redaktör för organisationstidskriften Kvinnotryck som ges ut av Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Motivering: Tidskrifter från ideella organisationer kämpar ofta med en knapp ekonomi och kan sällan betala enligt frilansrekommendationen. Charlotta Jansson Josephsson som är frilansredaktör för Kvinnotryck har tagit striden för att kunna betala ut frilansarvoden enligt SJF:s frilansrekommendation. Hon förklarar det på följande sätt: ”Det var jag som bestämde (och har fått jobba en hel del med budgeten av den anledningen…). För mig är det självklart, eftersom jag är journalist själv. Jag tycker att det är viktigt att erkänna journalisters arbete, eftersom det är extremt viktigt. Men det är, ska erkännas, inte helt lätt att hålla det i en ideell organisation som inte har så mycket pengar. Det har inneburit att jag fått jobba en hel del själv och hitta andra lösningar i andra delar av tidningen. Så de grejer jag lägger ut på journalister blir kanske färre i slutändan.” Charlotta är också lätt att få kontakt med, svarar snabbt och tydlig när hon beställer artiklar.

Årets jury bestod av Marja Beckman från Frilans Riks styrelse, förra årets vinnare Tora Villanueva Gran, samt Mikael Lundh, medlem i Frilans Riks.

Frågor om priset? Kontakta Marja Beckman i Frilans Riks styrelse, tel 0739-861304. E-post malardalen[at]marjabeckman.se

Kontaktuppgifter till Årets frilans Johanna Lindqvist.

Tidningen Kvinnotryck kan läsas på deras hemsida->.

Foto på Johanna: Malin Grönborg. Foto på Charlotta: Privat