”Journalistiken riskerar att bli för kommersiellt anpassad.”

Andreas S

Andreas Strömberg, frilansjournalist, Stockholm, med inriktning på resebranschen, resereportage och politik och samhällsfrågor

Hur går det med försörjningen?
– För tio år sedan kunde man få 16 000 kronor för text och bild för ett reportage som man jobbar på en vecka eller mer. I dag betalar vissa tidningar 4 000 kronor. Resultatet blir att frilansare måste googla mer, göra sämre research och fler snabba skrivbordsjobb för att dra in till hyran. Man får lära sig att älska sill, knäckebröd och lök, men det är rätt gott faktiskt.

Funderar du på att sluta?
– Ja, det sänker förstås motivationen att ens arbete inte värderas, samtidigt som tidningschefer och anställda får höjda löner varje år. Vi frilansare är ju effektiva specialister som måste leverera hög kvalitet för att få fortsatt förtroende. Hur skulle medieägarna resonera om alla frilansare skulle strejka i några månader? Skulle de sälja halvtomma tidningar?

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Om allt lägre arvoden leder till att frilansare måste göra sämre research, jobba snabbt och planka mer från pr-byråers information, ja då riskerar journalistiken att bli för kommersiellt anpassad. Att göra färre levande intervjuer och platsbesök bidrar också till det. Artiklar som är snarlika annonser i all ära. Men om det ska ersätta frilansares kvalitetsjournalistik blir förtroendet kanske svårt att vinna tillbaka. Journalistiken säljer ju förtroende och oberoende, tappas det bort är det ju en tillbakagång för det demokratiska samtalet.

Text: Rickard Jakbo
Foto: Andreas Strömberg

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar