”Redaktören ville att jag skulle sluta granska.”

karinbångman

Karin Bångman, Offerdal, före detta ekonomijournalist

Varför slutade du?
– Jag slutade som journalist för att journalistik inte längre efterfrågas. Marknaden försvann när chefsideologer fastställde agendan för innehållet i svenska medier. Jag ägnade mig tidigare åt grävjobb, belagda med beräkningar och fakta. Det handlade om ekonomi, hanteringen av skattemedel och EU-bidrag, och om energipolitiken.
– För ett par år sedan förbjöd en chefredaktör på en lokal tidning mig att skriva om ett par viktiga samhällsfrågor med stor negativ påverkan på ekonomi och människors livsmiljöer, frågor som drevs av en stark lobbyindustri. Det visade sig att redaktören satt i knäet på lobbyisterna och politikerna, så han ville att jag skulle sluta skriva och granska. Den här självutnämnda chefsideologen censurerade innehållet och det var då jag bestämde mig för att den här galenskapen kan jag inte ställa upp på, det är inte min grej att vilseleda och mörka.

Vad gör du nu?
– Idag jobbar jag med kommunikation och innehåll åt myndigheter, organisationer och företag.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Journalistiken försvinner, avvecklas som det så fint heter. Media har satsat på tekniska plattformar på bekostnad av innehåll och kompetens. Överlag brister det publicistiska ledarskapet inom mediebolagen, vilket syns resultatmässigt.
– Jag tror allt går att vända om man rekryterar kompetenta publicister och vd:ar för mediebolagen, bra personer som kan säkerställa ett ledarskap som utvecklar både innehåll, medarbetare och affärer.

Intervju: Karin Kämsby

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar