Debattartikel i Journalisten: Fler medieföretag har orimliga villkor

Orättvisorna bakom vardagens prislappar är många. Oavsett storlek ska de belysas. Konsumenterna har bland annat fått upp ögonen för banan- och plantagearbetarnas villkor. Näst på tur skulle kunna vara journalistiken och journalisternas villkor. Vi är därför glada att tidningen Journalisten allt mer uppmärksammar frilansjournalisternas förutsättningar. Dessa kan nämligen vara riktigt usla.

Nu senast föll ljuset på finska mediekoncernen Sanomas avtal som är – som förbundsjuristen Olle Wilöf beskrev i artikeln – bland det mest oskäliga och orimliga han sett. Detta då mediekoncernens nya standardavtal för frilansfotografer bland annat innehåller en friskrivningsklausul som tvingar fotografen att stå för alla Sanomas kostnader vid förtalsrättegång eller förlikning. Till och med efter det ursprungliga publiceringstillfället! Sanoma tar nämligen även över äganderätten till bilderna, något som gör vidareförsäljning omöjlig och därmed begränsar frilansens inkomstmöjligheter.

Sanomas avtal rimmar illa med det samhällsansvar de själva hävdar. Ur deras CSR (Corporate Social Responsibility som finns i sin helhet på www.sanoma.com/en/who-we-are/corporate-responsibility) kan man bland annat läsa; (…) Grundsatsen för vår personals ansvar är respekt, ärlighet, gemensamma värden och en positiv inställning till förändring. (…) Ett medieföretag kan knappast tala om ansvarsfullt företagande om inte dess journalistiska kultur har en stark förankring till etik. (…) Eftersom spelreglerna för media förändras och nya plattformar dyker upp, blir det allt viktigare för mediekanalerna att hålla fast vid sitt etiska ansvar. (…)

 

Tyvärr är det fler medieföretag som inte lever upp till sin CSR när det gäller inköp av frilansmaterial. Därför har Frilans Riks påbörjat en sammanställning. Resultatet kommer att presenteras på www.frilansriks.se efter julledigheterna. Om det blir någon rättvisemärkning återstår att se.

Frilans Riks styrelse

 

Den ursprungliga artikeln i tidningen Journalisten om villkoren på mediekoncernen Sanoma finns att läsa här.
Den publicerade debattartikeln finns att hitta här.

Lämna ett svar