”Det är inte ekonomiskt gångbart för mig.”

Maria Eremo

Maria Eremo, Örebro, allmänreporter, bra på personporträtt

Hur går det med försörjningen?
– Det går sämre än någonsin. Jag tog ett beslut för några år sedan att gå mer åt copyhållet och skriver texter åt företag just på grund av det journalistiska läget. Det är precis så att det går runt som det är nu, men hade jag endast ägnat mig åt journalistiska texter hade jag nog redan kastat in handduken. Konsekvenserna av det ansträngda läget blir ångest och stress. Jag kan inte koppla bort det så när jag säljer en artikel tillåter jag mig bara att vara glad för en nanosekund. Även om jag inte gillar ordet utbränd så känns det som jag är på väg åt det hållet om det ska fortsätta så här.

Funderar du på att sluta?
– Ja, det går ju bara åt ett håll, fel håll. Vi arbetar i motvind. Det är inte journalistiken jag har tröttnat på utan allt runt omkring och arvodena som prispressas hela tiden. Det känns som att det inte finns någon framtid.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Det är ibland omöjligt att lägga ned den tid som behövs för att det ska bli bra, det är inte ekonomiskt gångbart för mig. Resultatet blir att redaktörerna inte får lika bra texter levererade som de skulle kunna få om de betalade ett skäligt arvode.

Text: Rickard Jakbo
Foto: Terése Andersson, Heart & Soul.

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar