Vinnare 2020

Årets frilans 2020

Årets frilans 2020 är Roland Cox, 66 år och fortfarande yrkesaktiv framför allt som arbetsmiljö- och arbetslivsjournalist. Motiveringen lyder:
– Han har aldrig gett efter för uppdragsgivare som inte vill betala för sig. Det är dock en strid med gott humör. “Om du betalar så lite kan du få det här”, är en typisk Cox-metod. Roland har också peppat många frilansare genom åren att stå på sig vad gäller arvodet. Och inte sällan uppdraget i sig. Trots sina många år i branschen verkar han aldrig ha ledsnat. I dessa tider en desto viktigare inställning som Roland dessutom lyckas överföra till oss andra. I korthet är Årets frilans ett inspirerande föredöme!

Årets redaktör 2020

Årets redaktör 2020 är Monica Walldén på Synskadades Riksförbunds tidning Perspektiv. Motiveringen lyder:
–  När hon började på tidningen 2019 låg arvodena långt under frilansrekommendation. Monica tog upp saken med organisationens ansvariga, utifrån argumentet att en rättighetsorganisation som värnar sin trovärdighet måste behandla frilansar bra. Hon vann gehör och fick höjd budget för att kunna följa rekommendationen.
    Organisationspress är många frilansars uppdragsgivare. Monica och hennes initiativ är därför viktigt som föredöme för andra redaktörer.