Vinnare 2017

Årets frilans 

Maja Lundbäck, medicin, psykologi och samhällsfrågor

Juryns motivering:

Det krävdes mer än ett individuellt ställningstagande för att bekämpa uppdragsgivarens oskäliga villkor, närmare bestämt ett frilansnätverk. Hon förlorade en kund, men kollektivet fick ett tolkningsprotokoll med avsikt att säkerställa en affärsmässig balans mellan uppdragsgivaren och frilansaren.
Maja Lundbäck har, såväl som enskild medlem som förtroendevald, hållit fanan högt i den upphovsrättsliga kampen mot medieföretagens oskäliga avtal.

 

Årets redaktör 2017

Ulf B Andersson, redaktör på tidningen Amnesty Press

Juryns motivering:

Han är en hårt arbetande ensamredaktör och ett exempel på den skara redaktörer som bryr sig om uppdragstagarna både som yrkesmänniskor och som personer. Ulf B Andersson utses till årets redaktör för att han av flera frilansar pekats ut som en uppdragsgivare som kan förena professionalism och medmänsklighet, som ser sina medarbetare, som inte blivit cynisk och verkligen lever upp till det uppdrag som det innebär att vara redaktör för en tidning som kämpar för människans rättigheter och värdighet.

 

Årets jury bestod av Göran Schüsseleder (sammankallande/Frilans Riks), Åsa Sjöström (Årets frilans 2016) och Paul Frigyes

 

Lämna ett svar