Styrelse

Henrik Simonsen, Hult172704_Riks Styrelse_3677

Ordförande

Fackliga frågor: Jag tycker vi måste se till att värna journalistyrkets status, vi måste tänka kvalitet och då är vidareutbildningar en viktig del. Vi måste ständigt vidareutbilda oss för att hänga med i konkurrensen och den teknologiska utvecklingen.

Vi måste rekrytera medlemmar, inte minst bland dem som blir av med sina anställningar. Därför måste också frilansdistriktet vara attraktivt, vi måste marknadsföra det som ett viktigt nätverk, en facklig organisation men också en social samlingspunkt.

Arbetar med: Journalist sedan 2000. Tidigare sekreterare i Smålands frilansklubb. Driver bland annat egen nättidning.

Kontakt: hsimonsen[at]gmail.com

Katarina Arvidson, Göteborg
Katarina Arvidson porträtt framför blommor
Katarina Arvidson. Foto: Privat

Ledamot, vice ordförande

Fackliga frågor: Det som engagerar mig idag är ålderism som påverkar en generation som borde ses som attraktiv och som en stor tillgång med sin erfarenhet. Fulavtal och copyrightfrågor ligger mig också varmt om hjärtat. För frilansar skulle jag gärna vilja se ett mentorprogram där, både nya och ”gamla” frilansar, har en person att bolla med. Helt enkelt att vi hjälps åt och kan stötta varandra. I såväl små som stora frågor. Många gånger innebär det att hjulet slipper uppfinnas på nytt och vi lär oss av varandra.

Arbetar med: Jag har arbetat i över 20 år på redaktion i olika befattningar, som frilans och även som fotograf emellanåt. Under mitt tidigare liv, innan journalistiken, arbetade jag flera år i Nära Östern, Storbritannien och runtom i Europa. Bland annat för olika organisationer i Gazaremsan, Västbanken och i Centralafrika.
Jag arbetar med feature och foto, redigerar och bearbetar böcker och arbetar med textinformation för olika företag. Arbetar även som översättare från skandinaviska språk till svenska, samt engelska till svenska.

Kontakt: katarina.arvidson[at]telia.com

Therese Quennerstedt, Uppsala

Kassör

Therese Quennerstedt. Foto: Privat.

Fackliga frågor: Att frilansa kan kännas ensamt men genom att bygga nätverk och samarbeta frilansare emellan kan gemenskap men även arbeten skapas. Genom information- och kunskapsutbyte kan man komma långt. Just att bygga nätverk tycker jag är en viktig del i det fackliga arbetet. Genom utbildning, träffar och seminarier kan vi bygga nätverk samtidigt som vi får kunskapsutveckling och även rekryteringsmöjligheter.

Arbetar med: Jag har arbetat som skrivande journalist i mindre och större omfattning sedan 1999. Mestadels frilans men en del vikariat. Skriver idag mestadels åt branschtidningar med inriktning mot miljö, klimat, hållbarhet samt forskning. Varit kassör i Mälardalens frilansklubb 2019–2022.

Kontakt: tqjournalisten[at]gmail.com

Björn Hellström, Malmö
Björn Hellström porträtt
Björn Hellström. Foto: Privat.

Ledamot, sekreterare

Fackliga frågor: Jag tycker att den viktigaste fackliga hjärtefrågan är arvodesfrågan. Ekonomi är basen för alla verksamheter och jag ser det fackliga arbetet som nyckeln till att arvodena inte urholkas ytterligare. Helst jobbar jag med evenemang och arrangemang för medlemmarna, samt kommunikation. Att knyta samman är jätteviktigt för medlemmarna i en yrkesgrupp som ofta arbetar ensamma.

Arbetar med: Jag är så kallad kombinatör, dvs jag delar min arbetstid mellan frilansande och vikariat. Som frilans jobbar jag helst som grafikjournalist, gör alltså skapar visuella storys. Som lönearbetare blir det inhopp på redaktioner som redigerare, webbredaktör eller vad som behövs. Jag har i över 30 år varit anställd i olika journalistiska positioner.

Kontakt: bjorn.hell[at]polygraf.media

Abdullatif Haj Mohammad, Sundsvall
Abdillatif Haj Mohammad porträtt rakt framifrån
Abdullatif Haj Mohammad. Foto: Privat

Ledamot

Fackliga frågor: Jag tror att jag med min bakgrund kan arbeta för att uppmuntra andra att gå med i facket, och hjälpa till att öka förståelsen för vad pressfrihet och yttrandefrihet innebär, samt att jag kan hjälpa journalister som inte har svenska som förstaspråk att förstå arbetsmarknadens karaktär och villkor samt nätverka mellan dem och media i Sverige.

Bakgrund: Jag landade på Sundsvall Timrå Airport den 13:e december 2013. Klockan hade precis passerat sju. Det var mörkt och kallt utanför ankomsthallen. På väg in mot stan såg jag hur människorna tände ljus i sina fönster. Det var både vackert och fascinerande. Där började min dröm. Nu har jag levt här i Sverige drygt tio år.

Arbetar med: Jag är en driven och resultatinriktad undersökande journalist med många års erfarenhet. Jag har arbetat som frilansjournalist i Syrien, Libanon, London och i Sverige. Bland de tidningar och medier jag samarbetat med finns Uppdrag granskning i SVT och P4-Västernorrland. I början av 2020 fick jag förmånen att vara programledare för en podd om corona på arabiska för P4 Västernorrland.
Under 2021–2022 var jag skribent och senior editor för Sveriges officiella hemsida på arabiska, som utvecklas, förvaltas och drivs av Svenska Institutet.
Som journalist cirkulerar jag kring de många människor som kommit till Sverige från arabisktalande länder. Jag är aktiv med att ta kontakt med och utveckla samarbeten med andra journalister och människor som arbetar med litteratur i olika former och grupper både inom Sveriges gränser och utanför.

Kontakt: abdullatif.haj.mohammad[at]gmail.com

Beata Hansson, Stockholm

Ledamot

Beata Hansson. Foto: Anders Frick-Meyer

Fackliga frågor: Jag tror det är viktigt för vår yrkesstolthet i den tid vi lever i nu, att vi verkligen månar om journalistens tretton yrkesetiska regler. Gråzonerna inom det som vi kallar journalistik blir allt svårare att definiera då vi i allt större utsträckning jobbar mot kund- och contenttidningar och sida vid sida med rena journalistiskt formade propagandakanaler.

Arbetar med: Frilansjournalist sedan 2001. Fackligt aktiv sedan 2010. Kulturskribent med bredd även mot djur- och samhällsfrågor. Driver sedan nära tio år tillbaka tidskriften KLASS som kommer ut med fyra gånger om året och framförallt behandlar arbetarlitteratur i Sverige och utomlands.

Kontakt: beata[at]beatahansson.se


Styrelsens arbetsgrupper 2024-2025
 • ArvodesgruppenTherese Quennerstedt, Henrik Simonsen, Beata Hansson
 • RekryteringsgruppenAbdullatif Haj Mohammad, Katarina Arvidson
 • Inkluderings-och jämställdhetsgruppenAbdullatif Haj Mohammad, Katarina Arvidson
 • Kongressgruppen – Henrik Simonsen, Abdullatif Muhammad (Therese Quennerstedt)
 • Medlemsmötesgruppen Björn Hellström, Henrik Simonsen
 • Sociala medier – Abdullatif Haj Muhammad
 • Nordiska kommittén – Henrik Simonsen
 • Upphovsrättsgruppen – Björn Hellström
 • Årsmötesgruppen – Henrik Simonsen, Beata Hansson, Katarina Arvidson, (Björn Hellström, Therese Quennerstedt)
 • BLF/PFK/Medietextarna Henrik Simonsen, Therese Quennerstedt
 • Kontaktperson med Sjf Frilans (kansliet) – Beata Hansson
 • Ansvariga för Frilansavtalet med förbundet Therese Quennerstedt, Henrik Simonsen
 • Hybridmötesgruppen – Vilande (Björn Hellström är kontaktperson)
 • Transparensgruppen Vilande (Björn Hellström är kontaktperson)

Sektionernas kontaktpersoner i styrelsen
 • Norra Norrland: Abdullatif Haj Muhammad
 • Södra Norrland: Abdullatif Haj Muhammad
 • Mellansveriges frilansjournalister: Therese Quennerstedt
 • Värmland: Henrik Simonsen
 • Mälardalens frilansklubb: Beata Hansson
 • Västra Frilans: Katarina Arvidsson
 • Frilans Syd: Björn Hellström