”Det finns en stor tolerans för låga arvoden och det är jag trött på.”

Åsa Ohlsson

Åsa Ohlsson, Malmö, Ekonomi- och samhällsjournalist

Hur går det med försörjningen?
– Jag har jobbat som journalist i tretton år och nästan lika lång tid som frilans. Att bli frilans var inget jag planerade, men jag upptäckte att det var ett bra sätt att jobba. Min ekonomi är, och har hela tiden varit, som den nu är för frilansar. Vårt arbete värderas inte högt och det är inget jag tror kommer att bli bättre. Det finns en stor tolerans för låga arvoden och det är jag trött på.

Funderar du på att sluta?
– Ja, det stämmer. Det är en av anledningarna till att jag lämnade Journalistförbundets förbundsstyrelse. Jag vill vara fri att söka jobb utanför journalistiken. Jag har kommit till en punkt då jag inte längre tycker att det är rättvist att kvalificerat arbete arvoderas på det här sättet. Tvärtom känns det nästan förnedrande.
Jag är inte desperat och söker bara jobb som känns viktiga, men jag gör det för min försörjnings skull. Och för självkänslan.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Jag önskar att jag kunde säga att den blev sämre, men jag vet att folk överlevererar. Redaktörerna får mer kvalitet än de betalar för. Det är de väl medvetna om och det är därför att detta kan fortgå. Enskilda individer bär uppe den journalistiska kvaliteten på bekostnad av deras egen ekonomi och hälsa. Det är många som gör ett fantastiskt jobb för lite pengar.

Text: Emilia Söelund

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar