”Både frilansar och anställda drabbas av försämringarna.”

asa wallin

Åsa Wallin, Malmö, frilansjournalist och fotograf

Varför slutade du?
– Jag har jobbat heltid i nio år som journalist, främst som fotograf. Det är världens roligaste jobb, men det har blivit allt svårare att försörja sig på det. Arvodena ligger stilla eller så sjunker de. Det har också blivit vanligare med dubbelpubliceringar. Först hoppades jag att det var en tillfällig nedgång. Jag gick journalistlinjen på Skurups folkhögskola för att kunna jobba som reporter, men det blev snarare tvärtom. Till slut blev det för jobbigt med ovissheten. Jag kunde hanka mig fram, men hade inga visioner om att det skulle bli bättre. Mitt beslut handlar om ekonomi, men jag tycker också att det är sunt att prova något annat i livet.

Vad gör du nu?
– I september började jag plugga till trädgårdsingenjör på SLU i Alnarp. Jag har en kolonistuga och upptäckte att jag mår bra av att odla. Just nu fokuserar jag på utbildningen, men jag har inte gett upp journalistiken helt. I framtiden hoppas jag kunna ägna mig åt långsiktiga journalistiska projekt. Jag och Moa Skimutis fortsätter till exempel vårt arbete om yttrandefrihet i Baltikum som vi fick Agneta Lindblom Hulthéns stipendium för.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Både frilansar och anställda drabbas av försämringarna. Vi ses som en kostnad och utrymmet för att göra bra saker minskar. På sikt är det ett demokratiproblem. Det finns mindre resurser för granskningar, framför allt när det gäller den lokala journalistiken.

Text: Emilia Söelund

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar