”Kvaliteten sjunker. Tid och kvalitet hänger ihop.”

Författaren Jeanette Bergenstav

Jeanette Bergenstav, Torslanda, specialiserad på hundar, personporträtt och hälsa.

Varför slutade du, delvis?
– Eftersom arvodena har sjunkit är det nästan omöjligt att känna trygghet med bara frilansjournalistiken. Då måste jag ha flera ben att stå på. Alla betalar förstås inte dåligt, men många gör det. Arvodena är huvudorsaken men också att det är svårt att få svar på välresearchade, välformulerade knäckidéer. Det känns som om kvaliteten inte längre spelar så stor roll, bara jag håller mig till X antal kronor. Någonstans känns det som att min affärsidé, som är genomarbetade texter, inte är särskilt gångbar längre. Det är därför jag försöker att hitta fler ben att stå på. De andra benen ska ge mig större möjligheter att tacka nej till alla de skambud som haglar tätt över frilansen idag.

Vad gör du nu?
– Under två års tid har jag vidareutbildat mig inom sociala medier, digital kommunikation, copy, barnlitteratur och författarskap. Just nu skriver jag på min andra barnbok, samtidigt som jag studerar på halvfart. Den första boken säljer bra och jag hoppas att författandet och kringarbete kring böckerna kan bli mitt andra ben.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Kvaliteten sjunker. Tid och kvalitet hänger ihop. Vissa säger ”gör vad du kan för 5000 kronor”, men jag känner att jag har ett ansvar mot den jag intervjuar och mot läsaren. Jag har försökt att jobba snabbt och billigt och försöker fortfarande. Men jag trivs verkligen inte med det. En viktig orsak till att jag växlade spår var att en del av arbetsglädjen försvann för mig. Med bokskriveriet och allt kring det har jag hittat glädjen igen vilket är väldigt viktigt för mig.

Text: Rickard Jakbo
Foto: Patrik Bergenstav/Reportageteamet

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar