”Vetskapen om att jag alltid kan gå tillbaka biblioteksvärlden gör mig lugn.”

soledad

Soledad Cartagena. frilansjournalist

Hur går det med försörjningen?
– Jag har fram till september i år arbetat heltid som utbildad bibliotekarie. Men eftersom det gick bra med mitt frilansande sade jag upp mig för att satsa helhjärtat på det. Så hittills har jag haft en heltidslön från bibblan och det är nu som jag kommer att märka om jag kan försörja mig på skrivandet. I nuläget har jag sålt alla mina artikelidéer och fått hyfsat bra betalt. Jag är optimist men jag räknar med att det kan bli tufft vissa månader.

Funderar du på att sluta?
– Jag har precis börjat och för tillfället funderar jag inte på att sluta. Vetskapen om att jag alltid kan gå tillbaka biblioteksvärlden gör mig lugn. Om jag inte kan försörja sig på frilansandet efter ett år lägger jag av. Tror jag. Samtidigt är det ett så kul och intressant arbete och jag trivs med att bestämma över min tid. Dessutom träffar jag så intressanta människor.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– De låga arvodena är det enda negativa. Om man får ett riktigt lågt arvode lägger man inte ner så mycket tid på en artikel. Det försämrar kvaliteten på arbetet. Ibland kan det kännas som om man nästan ska vara tacksam om man får en artikel såld. De låga arvodena kan skrämma iväg nya frilansare och det leder till att journalistiken urvattnas. Det behövs nya journalister som ser på världen med andra ögon och rapporterar om det.

Text: Gert Lundstedt

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar