”Ägarna och cheferna med sina fantasivinster och löner är journalistikens värsta fiender.”

Victor Estby

Victor Estby, frilansjournalist

Hur går det med försörjningen?
– Det går, eftersom jag har möjlighet att göra så pass många olika saker inom journalistiken och varvar med jobb som författare, håller skrivarkurser och gör scenframträdanden. Sedan har jag flera fasta uppdragsgivare, vilket skapar  stabilitet.

Funderar du på att sluta?
– Symptomatisk och sorglig fråga, enkäten kommer tio år för sent. Men nej, med den här blandningen fungerar det hyggligt för mig.

Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Journalistiken försämras. Kvalitetsjournalistik byts mot dåligt genomarbetade snabba rapporteringar, allt oftare gjorda av pensionärer och glada amatörer som jobbar gratis och skriver snällt och backar för intervjupersoners och deras ibland mäktiga uppdragsgivares krav på förhandsändringar i intervjuer. Vilket gör att vi alla i samhället, och världen, får svårare att förstå vår omvärld och få tillförlitlig information. Tyvärr har mediebranschen ängsligt och av snålhet kapitulerat inför sociala mediers publiceringar och tyckanden i egen sak och börjat rapportera om dem som nyheter. Det ger en skev bild av verkligheten och skadar förtroendet för media. Sedan är det förstås skamligt att medieägare och mediechefer skor sig på journalisternas – och mediekonsumenternas – bekostnad. De ägarna och cheferna med sina fantasivinster och löner är journalistikens värsta fiender.

« Tillbaka till de andra intervjuerna

Lämna ett svar