Rapport från ordförande Fatima Grönblad.
Den 24-25 november hade vi nordiskt mini-toppmöte på ett koseligt konferenscentrum på en snögnistrande fjälltopp i Hafjell utanför Lillehammer. Norrmännen har beslutat att hålla det nordiska frilansseminariet 2016 på samma plats, som troligen är väldig vacker även i försommarskrud!
Här är en sammanfattning av vad mötet gav:
Vi var ett femtontal representanter från de danska, norska, svenska och finska frilansfackliga organisationerna (finnarna har två organisationer, en för tv/radio, en för print). Först berättade vi för varandra om vad som händer i respektive land.
Danmark. Frilansen Nina Trige Anderssen hade en liten presentation för oss via Skype som var väldigt intressant. Hon berättade om hur hon har jobbat med att skapa och hålla samman ett nätverk av 60-talet frilansar som alla jobbar för tidningen Information.
Det är ett av tre nätverk som finns i Danmark kring specifika medier. Nätverket kring Information träffas två gånger om året och kommunicerar via en mejllista och facebook.
Tanken är att bli starkare tillsammans, bland annat genom att dela med sig av vad de tar för arvoden och att prata ihop sig om hur de kan få upp arvodena. En annan intressant grej var att personalen år 2012 avstod från löneökning för att det istället skulle gå till höjda frilansarvoden (!). Information är en rätt speciell tidning (lutar åt vänster), men ändå! Läs mer här.
Danskarna berättade också att de ordnar kurser i säkerhet för frilansar som jobbar utomlands tillsammans med Dansk journalistförbund, på prov under ett år. De bedriver även lobbying kring arbetslöshetsförsäkringen tillsammans med andra organisationer, bland annat kring problemen för dem som kombinerar anställning med att frilansa.
Norge. Frilansar kan numera vara fullvärdiga direktmedlemmar i de regionala distrikten i Norsk journalistlag, utöver att de är medlemmar i NJ frilans. NJ frilans har under året hållit två arrangemang tillsammans med Oslo-distriktet, med syfte att rekrytera medlemmar. Oslo-distriktet var intresserade av detta just eftersom de såg att det finns potential att rekrytera medlemmar till distriktet bland frilansar.
Finland. Liksom i både Norge och Danmark är många av frilansarna a-skattare i en sorts mellanform som inte riktigt finns i Sverige. FAO (radio- och tv-organisationen) funderar nu på att starta en sorts förmedlingsföretag, som kan bli en mellanhand för att förmedla uppdrag till frilansar. Skälet handlar mycket om att hitta sätt så att frilansar kan få a-kassa när de är arbetslösa mellan uppdrag.
Sverige. Vi möttes av ett stort intresse när vi berättade om rapporten Frihetens pris av Kent Werne och arvodeskampanjen. Vi kom också överens med de andra länderna om att försöka starta ett nätverk för frilansar som jobbar i utlandet för medier i de olika nordiska länderna. Detta för att de ska kunna tipsa varandra om vidareförsäljning av sitt material.
Mini-toppmötet ägnades också åt diskussioner om hur det nordiska samarbetet ska se ut i framtiden. Det handlade dels om hur vi ska utbyta erfarenheter mellan länderna, dels om framtiden för det nordiska frilansseminariet.
Bakgrunden till diskussionen är att vi i Sverige gjort klart att vi inte kan finansiera och arrangera ett frilansseminarium enligt de riktlinjer som funnits hittills.
Diskussionen ledde en bra bit på väg men inga konkreta beslut togs. En ny arbetsgrupp bildades som ska lämna förslag inför toppmötet på senvåren/försommaren 2016, för att beslut ska kunna tas då.