Hur överlever mindre sektioner? Rapport från ett besök i Umeå

Journalistförbundet Västerbottens styrelse
Styrelsen för Västerbottens-sektionen, från vänster: Arne Müller, Yvonne Rittvall (medlem, inte i styrelsen), Erland Segerstedt (ordförande), Tom Juslin och Bertholof Brännström. Foto: Gert Lundstedt

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt har varit i Umeå och träffat Västerbottens frilanssektion. Här är en kort sammanfattning av hans berättelse därifrån:

Den 4 november besökte jag Västerbottens sektion i Umeå och var med på deras styrelsemöte. Fyra av styrelsens totalt sex ledamöter var närvarande, och en medlem. Erland Segerstedt som är ordförande bor utanför Skellefteå och hade åkt sjutton och en halv mil för mötet. Förutsättningarna är annorlunda än för storstadssektionerna.

Totalt har Västerbottenssektionen 18-20 medlemmar. Det är en liten sektion men enligt styrelsen stark och utan planer på att lägga ned. Vi diskuterade bland annat överlevnaden bland mindre sektioner. Rekrytering är tiotusenkronorsfrågan. Västerbottenssektionen är varje år på universitetets medie- och kommunikationsutbildning och föreläser och informerar om att frilansa och om Journalistförbundet.

På kvällen var det AW i Umeå.
På kvällen var det AW i Umeå.

Vi hade ett två timmar långt möte. Bra med diskussioner kring vad de ser som viktiga frilansfrågor just nu, och vad vi tillsammans kan göra bättre för frilansarna. Vi pratade bland annat om Bonnier Magazines & Brands och Egmont. En spontan fråga kom upp: Men hur kan Egmont sparka sina journalister och sedan ta tillbaka dem som frilansare? 

Det hade jag inget bra svar på. 

Gert Lundstedt