Frilans Syd besökte kollegor i Belarus

Frilans Syd, gruppbild
På bilden:
Kerstin Weman Thornell, Margareta Flygt, Andrus Klikunou (BAJ), Erik Mårtensson, Moa Skimutis och Åsa Ohlsson.

I mars reste en grupp på fem frilansjournalister från Frilans Syd till Belarus för att träffa belarusiska frilanskollegor. De berättade om sin arbetssituation – en arbetssituation där de kan bötfällas eller fängslas om de inte har ackreditering för sitt journalistiska arbete, vilket är omöjligt att få om du inte är statsanställd journalist. I två år har Frilans Syd och Belarusian Association of Journalists (BAJ) haft ett organiserat utbyte mellan frilansjournalister i Sverige och Belarus för att prata om journalistik, yttrandefrihet och demokrati. Under denna tid har villkoren inte förbättrats, snarare tvärtom.

För Frilans Syds nya styrelseledamot Moa Skimutis var detta första resan till Belarus. Hon beskriver huvudstaden Minsk som en stad med mycket betong och stora torg, där man inte får stå stilla allt för länge för att prata med en kollega eller vän.  

– Det är kanske inte den vackraste staden i världen. Post-sovjet lever kvar i form av stora paradgator och pampiga byggnader. Likriktade kolosser står på rad och tittar ner på den lilla människan. Man känner sig minst sagt en aning övervakad bara av arkitekturen, säger hon.

– Belaruserna däremot känns vänliga. Några säger om sig själva att ”vi är ett folk som inte vill bråka så mycket”. Trots de är många av de vi träffade frispråkiga och öppet kritiska till den diktatur de lever i.

Vid ett möte under resan berättade en belarusisk frilanskollega om hur han blev sparkad från en av landets statliga tidningar efter han gått på konsert där ett oppositionellt rockband spelade. Att verka som frilansjournalist i en sådan arbetsmiljö är sannerligen ett moment 22. Som svensk journalist känner man sig mycket privilegierad och ser än mer hur viktig demokrati och oberoende journalistik är i ett samhälle.

Ett stöduttalande som antogs på Frilans Riks årsmöte den 16 mars, dagen efter att Frilans Syds grupp kom hem från Belarus, visar de belarusiska makthavare att vi i Frilans Riks stöder de oberoende journalisternas arbete:

Situationen för frilansjournalister i Belarus är fortsatt alarmerande. Det är förbjudet att arbeta som frilansjournalist i Belarus och våra kollegors arbete försvåras ständigt med rättegångar och böter. 2018 dömdes 118 böter (€ 43 000), 2019 44 böter och hittills i år 3. Siffrorna återspeglar en ökad rädsla för att arbeta som frilansare. Vi ser ingen förbättring av frilansande journalisters arbetssituation i Belarus. Vi vädjar därför fortsatt till den belarusiska regeringen att stoppa trakasserier och åtal mot frilansar, samt att införa pressfrihet. Vårt stöd till våra belarusiska kollegor kommer fortsätta så länge det behövs.