Som ett led i Frilans Riks kampanj för rättvisa och högre frilansarvoden bjöds tre erfarna skribenter och fotografer in till en diskussion om vad de skulle ta betalt för tre redaktionella jobb. Diskussion följdes och kommenterades av 26 frilansare samt 18 journaliststudenter på ett lunchmöte över nätet.
Uppdrag 1 gällde ett enklare porträtt på en debutant på Bokmässan. Uppdragsgivaren ville ha en porträttbild av författaren och dennes aktiviteter på mässan. Texten skulle vara på 8 000 tecken. Frilansen bor cirka tio mil från Göteborg.
Frilansjournalist Andrea Kollman uppfattar inte detta som ett större, genomarbetat författarporträtt, utan som ett enklare jobb. Hon skulle klara av uppdraget genom att vara på Bokmässan en halv dag och sedan lägga ner en halv dag för att skriva ut artikeln. Totalt 15 000 kronor för text, bild samt resa.
Efter att ha tänkt efter en stund framhåller Andrea Kollman att hon nog borde ta lite mer tid för själva skrivandet. Att skrivandet även för en sådan här artikel nog kan ta en heldag. Hon borde nog snarare kräva två dagar för detta jobb – inklusive bilder.
I sina förhandlingar med uppdragsgivare har hon alltid frilansrekommendationen som riktmärke och lägger ofta med en länk till denna i kontakten med sina uppdragsgivare.
– Det känns professionellt att använda rekommendationen i kontakten med uppdragsgivare, säger Andrea Kollman.
Håkan Röjder som är frilansfotograf, som även skriver texter, ansluter sig till Andrea i hur lång tid han behöver vara på Bokmässan för intervju samt för att ta bilder: 1 dag. Han skulle även kräva 1 dag för research och restid.
– Oavsett om jag ska intervjua eller fotografera en person krävs research. Jag skulle kräva minst en dag för detta, mer om jag förväntades läsa boken. Den frågan måste redaktören förtydliga: hur djuplodande förväntas jag vara? Ska jag ska läsa boken får de betala för det.
Dessutom vill Håkan Röjder naturligtvis även ha tid för att skriva artikeln och göra ut bilderna.
– Det är en och halv till två dagar till. Då landar uppdraget på fem dagars jobb. Det är jag inte säker på att de är beredda att betala. Då får man diskutera vilka hörn de vill ta bort.
Skrivtiden och tiden att redigera bilderna är svårt att skära i.
– Även om jag får mindre tid för detta kommer jag inte bearbeta mina bilder och texten mindre. Om jag ska deala om priser använder jag oftast frilanskalkylatorn. I frilanskalkylatorn kan man ange hur stor beläggningsprocent man har. För några år sedan hade jag en kund som jag arbetade för på löpande räkning 40 timmar i veckan. Då kunde jag i kalkylatorn justera timtaxan utifrån det.
Han tycker att frilanskalkylatorn är bra eftersom man i den kan anpassa om det handlar om långa eller kortare projekt. Är det en regelbunden kund så kan timpriset bli lägre.
Efter lite funderade så kommer han fram till att han skulle kräva cirka 30 000 för uppdraget.
– När man går ner i pris ska man vara tydlig med varför man gjort det. Om man ger rabatt ska man skriva in det i fakturan så att uppdragsgivaren ser vad det verkligen kostar.
Rickard Jakbo, en av deltagarna på mötet, framhåller att han ofta möter uppdragsgivare som säger att frilansrekommendationen är alldeles för dyr, särskilt gäller det redaktioner som inte är myndigheter eller fackföreningstidningar.
– Hur går ni vidare när de säger att de bara är beredda at betala hälften? undrar Rickard Jakbo.
– Det är en knepig fråga. Rätt så många uppdragsgivare säger ”take it och leave it”. Jag hade nog aldrig vågat begära 30 000 för detta jobb. Men det är kanske felaktigt – men jag tror inte att jag då skulle ha fått jobbet, säger Andrea Kollman.
Håkan Röjder bryter in och säger att inte heller han tror att han skulle ha fått jobbet om han begärt 30 000 kronor.
– Men kryper man mycket under denna summa så tycker jag nog inte det är värt att göra jobbet och tar istället ett annat jobb som är bättre betalt.
Mats Karlsson som är den tredje personen i panelen är främst skribent, men Mats tar även bilder. Ungefär hälften av hans uppdragsgivare betalar enligt rekommendationen. Det fiktiva uppdraget på Bokmässan ser även han som ett enklare jobb som skulle kräva en halv dags närvaro på Bokmässan och en halv dag för att skriva artikeln. Därutöver skulle det tillkomma en halv dag för bilder. Totalt inklusive resa skulle Mats kräva15 000 kronor.
– Jag lägger krutet på de uppdragsgivare som betalar bra. Om man inte kan påverka arvodet så får man anpassa arbetsinsatsen. För mig gäller det att nöta på för att få till bättre villkor. När det gäller uppdragen försöker jag ofta utveckla dem för att därmed få bättre betalt. Det tar inte mig längre tid att skriva 10 000 tecken än 6 000 tecken. Då kan jag hävda en större arbetsinsats.
Andrea Kollman säger att hon med åren blivit allt duktigare på att säga nej till uppdragsgivare som inte vill betala tillräckligt.
Det andra tänkta uppdraget är en text på 5 000 tecken om flyktingar i Ukraina. Det gällde att leta upp en flyktingfamilj med barn och intervjua dem kort om hur de blivit mottagna i Sverige. Reportern ska även hitta en flyktingsamordnare eller volontär och kortfattat ta reda på vilken hjälp och stöd familjer från Ukraina får.
Redaktören skickar även med en fotograf. Artikeln ska göras ut på tre sidor och antalet bilder som får plats är 5-6 stycken. Redaktören vill ha ”hemma hos bilder” hos flyktingfamiljen samt en bild på volontären/flyktingsamordnaren. Avståndet t o r är sex mil.
– Jobbet kräver lite research. Men det kan ta tid att leta upp en familj att intervjua – minst en dags arbete. En sådan här artikel tar lite extra tid för att allt ska bli rätt – den kräver kanske till och med tolk. Så detta och skrivandet tar nog en och en halv dag. Så totalt skulle jag vilja ha 2,5 dag för detta jobb plus resan, säger Andrea Kollman.
Det här är en typ av jobb som Mats Karlsson gör då och då.
– Jag uppfattar det som ett snabbt knäck. Man ringer en flyktingsamordnare och får tag på en volontär och en flykting via dem. Den här typen av jobb brukar gå snabbt.
Var det ett jobb för en dagstidning skulle han klara av texten på 1 dag enligt frilansrekommendationen. Var det för ett magasin skulle han lägga ner lite mer tid på uppdraget och kräva 1,5 dag enligt frilansrekommendationen.
– Men eftersom jag har ett bra förhandlingsläge på grund av att det är bråttom – och om det var en tidning med pengar – så skulle jag kanske kräva två dagar.
En fråga från en av deltagarna var hur mycket man bör ta ut för bilersättning. Någon sa att de brukar ta ut den skattefria bilersättning som arbetsgivaren kan betala anställda – 18,50 kronor per mil. Men det långt under vad det kostar att använda bil i jobbet. För att täcka kostnaden bör milkostnaden inte understiga 40 kronor per mil.
Paneldiskussionen avslutades med att Mats Karlsson delar en uppmaning från boken Den snälla företagaren: Jobba inte med skitstövlar!
– Jag har hållit på så länge så jag har sållat bort dåliga uppdragsgivare. Ett annat råd är att sitta i en frilansgrupp. Det ökade mina intäkter rejält. Man ska inte underskatta vikten av att ha kollegor som bollplank, för tips och för inspiration, säger Mats Karlsson.
Hasse Hedström