Crowdfundingkampanj för förföljda vitryska frilansar

AndrusNY_2014_10_13_Andrus
Andrus Klikunou jobbar för frilansarnas rättigheter för vitryska BAJ.

De vitryska/belarusiska frilansjournalisterna behöver din hjälp. Frilansar bötfälls bara för att de försöker jobba, och de har ofta inte råd att betala böterna.

Situationen för frilansjournalister i Vitryssland/Belarus är extrem. Regimen försöker på olika sätt tysta oberoende röster. Ett sätt är att ge höga böter för personer som utan tillåtelse bevakar vissa frågor i egenskap av frilansjournalist.

Därför uppmanar vi alla medlemmar att stötta våra kolleger i öst.

Appellen kommer ursprungligen från Andrus Klikunou, som arbetar för BAJ, Belarusian Association of Journalists. Han berättade ännu en gång om situationen på Nordic Freelance 2016, som nyligen hölls utanför Lillehammer i Oslo (Andrus är en återkommande gäst då de nordiska frilansarna träffas). Frilansjournalister som bevakar protester kan dessutom arresteras och deras material beslagtas.

Många av seminariets drygt 100 deltagare, alla frilansar från Norden, hörsammade uppmaningen från BAJ och den norska värdorganisationen NJ Frilans om att lätta på våra kollegers skuldbörda.

Genom att bidra till att betala böterna kan vi visa solidaritet med förföljda journalister. Detta ändamål är något som Frilans Riks styrelse sympatiserar med och vi är flera ur styrelsen som gett pengar. Alla bidrag går till att hjälpa de vitryska journalisterna att betala sina böter.

Sätt in pengar på Norska Journalistförbundets internationella solidaritetsfond (NJ:s Internasjonale Solidaritetsfond) helst före 1 juli vilket kampanjen har satt som deadline:

Swiftcode (Samma som BIC-kod): NDEANOKK

IBAN: NO34 6022 05 28246

Märk betalningen: NJ Frilans/Belarus

(Det tillkommer en transaktionskostnad, i till exempel Handelsbankens fall 50 kronor)

Du kan läsa mer om Andrus Klikunou, och hans kollegers kamp i två artiklar här:

European federation of journalists, EFJ: Belarus fines freelance journalist for working with “foreign media”

Frilansjournalisten: ”Här är frilansar förbjudna”

Lämna ett svar