Ännu hårdare tag mot BAJ

I veckan som gick fick vi nya dåliga nyheter från Belarusian Association of Journalists (BAJ), skriver Åsa Ohlsson från Intresseföreningen för utbyte mellan BAJ och SJF.

”Nu har regimen beslutat att BAJ:s logotyp är att anses som en extremistisk symbol, så även organisationens hemsida och sociala media. Att använda logotypen eller följa kanalerna är nu ett så kallat ”criminal charge” som kan leda till mångårigt fängelsestraff. 

Läs mer här:

https://baj.by/en/content/increaseId-repression-against-belarusian-union-journalists

https://www.journalisten.se/nyheter/okad-repression-mot-belarus-journalistforbund

En av våra belarusiska journalistkollegor i exil skrev att hen blev helt stum över nyheten och mycket orolig över de nya riskerna detta innebar för familjemedlemmar kvar i Belarus. 

Förbundsstyrelsen tog upp situationen med de hårdare tagen mot BAJ på sitt senaste möte nu i torsdag och kommer med ett stöduttalande vilket uppskattas.

Eftersom det nu är mer riskfyllt att följa oberoende media i Belarus så tycker sig en av våra andra belarusiska kontakter se att motståndet mot Lukasjenko i Belarus minskar, eftersom fler nu enbart följer statlig media och dess propaganda.

Manifestationen i Malmö 24 maj

Den 24 maj organiserade vi en manifestation för medlemmar i BAJ. Vi samlades ett femtontal journalister och författare i Malmö för att uppmärksamma de fängslade journalisterna. Det var en del av en solidaritetskampanj, Marathon of Solidarity, som går från land till land. Det kändes högtidligt och känslosamt när de 33 fängslades namn lästes upp under tiden som vi höll upp deras foto. Kampanjen delades i sociala medier och BAJ har bekräftat att manifestationen var uppskattad. Tack till Frilans Syd, Svenska Pen och Skånes taltidning som slöt upp!

Läs mer här:

https://www.journalisten.se/nyheter/fangslade-belarusiska-journalister-uppmarksammades

https://bajby.one/en/content/journalists-are-not-criminals-action-was-held-center-malmo-support-belarusian-colleagues

Kontakter och framtida aktioner

Har du ett journalistiskt uppdrag där du bevakar Belarus så kan du höra av dig. Om du skulle behöva några kontakter till BAJ, exiljournalister eller journalister i Belarus, så ser jag hur vi kan hjälpa till. 

Vidare skulle vi gärna vilja göra en större manifestation, troligen på plats i Malmö eftersom vi har många engagerade här. Det är väl mest realistiskt att det får vänta till efter sommaren. Har du tankar eller idéer som kan vara till stöd för BAJ så hör av dig.

Och så vill jag å föreningens vägnar önska dig en fin sommar.”

Bästa hälsningar

Åsa Ohlsson (asacohlsson[at]gmail.com)