Stödförening bjuder till möte om
Larysa Shschyrakova den 8 mars

Många av Frilans Riks medlemmar har har träffat eller hört om den belarusiska journalisten Larysa Shschyrakova. Hon gästade till exempel Nordic Freelance i Malmö 2018 och berättade om sitt liv som en av de mest trakasserade journalisterna i Belarus, om de många olika rättegångarna hon ställts inför, om hot och om att ändå fortsätta arbeta med journalistiken. 2021 bestämde hon sig för att lämna yrket, det blev för tungt och farligt. Men det hjälpte inte. I december 2022 greps hon, anklagad för att ha ”diskrediterat Belarus” och hon har inte släppts sen dess. 

Föreningen uppmärksammar Larysa Shschyrakova när vi nu anordnar vårt första medlemsmöte onsdagen den 8 mars, Internationella Kvinnodagen, då vi bjuder in till Zoom-möte kl 12-13. 

Under mötet träffar vi också: 

  • Ingrid Svanfeldt, finländsk radio-och TV-journalist som berättar om sina kontakter med Larysa och andra belarusiska journalister. Vi får också en förhandstitt på ett människorätts-spel som Ingrid skapat baserat på de belarusiska journalisternas erfarenheter. 
  • Jon Fridholm, sakkunnig om Belarus från människorättsorganisationen Östgruppen berättar om arbetet till stöd för politiska fångar. 
  • Föreningen talar också om syftet med nätverket samt vad vi kan och vill göra. 

Du som medlem är välkommen till mötet den 8 mars. Anmäl dig till mig på asacohlsson@gmail.com senast den 6 mars så mailar vi länken. Märk mailet ”Medlemsmöte 8 mars”.

Notera att eftersom mötet hålls via Zoom denna gång så kommer vi inte ha med några representanter från BAJ eller nämna dem vid namn av säkerhetsskäl. 

Sprid gärna information om nätverket och mötet till andra intresserade SJF-medlemmar. På Journalistförbundets hemsida kan du läsa mer om nätverket och hur du blir medlem.

Bästa hälsningar

Åsa Ohlsson