De första stegen inför kongressen 2025 har tagits – valansvariga för frilansarna har nominerats

2025 håller Journalistförbundets kongress. Kongressen hålls denna gången tidigt på året, redan i början av mars, i Saltsjöbaden. Därför är förbundsledningens arbete redan igång.

En ny valkretsindelning har gått ut på remiss och Frilans Riks har inte funnit någon anledning att ifrågasätta den. Frilansarna har faktiskt lite större andel av delegaterna/ombuden jämfört med förra kongressen.

Den här gången delar vi dock valkrets med de nya riksklubbarna BLF_Fotograferna och Medietextarna (som tillsammans motsvarar uppskattningsvis 10 procent av Frilans Riks medlemsantal). Det vill säga att alla frilansare ingår i en och samma valkrets.

Frilans Riks årliga sektionsträff, som hölls 9 april, beslutade att nominera Mikael Lund och Abdullatif Haj Mohammad (båda hörande till frilanssektionen Södra Norrland) till valansvariga i vår valkrets. Förbundsstyrelsen tar sedan beslut om vem/vilka som blir valansvariga.

Här är den nya valkretsindelningen:

De valansvarigas uppdrag är bland annat att uppmana medlemmar i valkretsen att kandidera som kongressombud, samt att ta emot och sammanställa namnen på dem som nomineras.

Kongressvalet genomförs i oktober.