Den nya styrelsens första möte

Sammanfattning av Frilans Riks styrelsemöte 19 februari 2018 (innan dess hölls ett kort konstituerande styrelsemöte i ett särskilt rum direkt efter årsmötet):

Gert Lundstedt välkomnade den nya styrelsen där Lars Edfast, Leonarda Arcidiacono och Katarina Bjärvall är nya ledamöter och suppleant.
Frånvarande: Agnes Arpi (ledamot) och Karin Kämsby (suppleant). Göran Schüsseleder (ledamot) deltog bitvis på telefon.

Lars Edfast presenterade sig och sin bakgrund inom radiojournalistiken. Hans reser mycket genom Sverige för att göra dokumentärer. Han är dessutom delegat till kongressen i april.

Katarina Bjärvall berättade om sina uppdrag för lärartidningar och om sina böcker varav den senaste handlar om varför ADHD-diagnoser ökar. Hon har suttit i åtta år i styrelsen för Författarförbundets sakprosasektion. Har suttit i styrelsen för Mälardalens frilansklubb. Började frilansa för 21 år sedan. Har nyligen varit mentor för nyanländ journalistkollega. ”Det känns jättekul”, säger Katarina Bjärvall om att få delta i styrelsearbetet.

Leonarda Arcidiacono började frilansa för två år sedan. Fotograferar och skriver. Det började med att hon dokumenterade en renskötarfamilj och det blev ingången till journalistiken. Hon blev suppleant i Mälardalens frilansklubb ifjol, sitter sedan i år i styrelsen och är vice ordförande. ”Det har varit så himla kul”, säger Leonarda om frilansyrket och det fackliga arbetet.

Hasse Hedström berättade om hur han sa upp sig på 1990-talet och därefter varit frilans och skrivit mycket om skola och hantverk och design och givit ut en handfull böcker. Är kassör i Frilans Riks sedan ifjol.

Henrik Simonsen berättade om sin bakgrund inom lokaljournalistiken i främst Småland. Har tidigare varit ledamot i den numera nedlagda Smålands frilansklubb som gått upp i Frilans Syd. Kom med i styrelsen för Frilans Riks ifjol och är sekreterare.

Gert Lundstedt berättade om sin bakgrund inom radion och även som politisk sakkunnig på kulturdepartementet inför en utredning som aldrig blev av. Därefter blev det frilansande och redaktörskap för en av Teaterförbundets tidningar. Skriver bokrecensioner och om kulturpolitik. Är numera också åter på radion som programpresentatör på P1. Har suttit i Mälardalens styrelse i tio år och varit ordförande i fem år. Tog över som ordförande i Frilans Riks i november, först som tillförordnad, sedan som ordinarie ordförande vid senaste årsmötet.

Aminata Grut har suttit ett år i styrelsen för Frilans Riks men satt redan på 1990-talet en vända i styrelse och var ordförande för Gotlands frilansklubb. Började sin journalistbana på radion efter utbildning på Skurups journalistutbildning. Blev frilans i slutet av 1980-talet. Har arbetat med tv, radio, tidningar, fackpress, veckopress. Har suttit i styrelsen för Reportrar utan gränser med ansvar för juridisk rådgivning åt asylsökande.

Styrelsen tog beslut om att äska anslag på 457 000, en utökning jämfört med ifjol eftersom vi behöver satsa på de prioriterade områdena rekrytering, upphovsrätt och arvoden. Budgeten behöver stärkas för att kunna bedriva frilansfackligt arbete inte minst eftersom frilansare inte kan bedriva fackligt arbete på betald arbetstid till skillnad från fast anställda.

Klubbkontaktpersoner valdes:

Lars Edfast: Allmänna klubben

Leonarda Arcidiacono: Värmland

Hasse Edström: Mälardalen

Henrik Simonsen: Östergötland, Syd

Gert Lundstedt: Västerbotten

Aminata Grut: Norrbotten

Göran Schüsseleder: Medietextarna, Mellannorrland

Agnes Arpi: Västra

Representanter i Servicebolagets styrelse och kursutskott: Agnes Arpi, Göran Schüsseleder, Henrik Simonsen (suppleant).

Motionerna som antagits på årsmötet har sammanställts skickades under måndagen in för att kunna behandlas på kongressen. Totalt 16 motioner.

Delegationsmöte ska hållas dagen innan kongressen börjar. Vi återkommer med tid och lokal. Frilans Riks står för övernattningskostnad för de som så behöver enligt samma prisnivå som gäller för övernattning i samband med årsmöte.

Genomgång av uppdrag som givits styrelsen av årsmötet. Vi drar igång arbetet med att utreda Mediakunta och distriktets organisation.

Vi försöker också bilda oss en bättre uppfattning om Allers påbörjade samarbete med Aftonbladet där Aller kommer producera Aftonbladet Söndag. Tidningen är delägd av Aller Media. I första hand kommer nybeställt material användas i tidningen men även material från Aller Media. Allt drar igång i vår men det rättsliga läget vad gäller till exempel återpubliceringar är oklart.

DN utökar sitt frilansnät i Sverige. Vi ska försöka stärka vårt arbete i DN-nätverket för frilansar.

Genomgång av Kent Wernes slutrapport. Flera av slutsatserna gällande frilansare ligger i linje med motioner som vi lämnat till kongressen.

Lämna ett svar