Nytt medlemsbrev: Det
politiska arbetet

Ända sedan det blev uppenbart att pandemin skulle få långtgående konsekvenser för ekonomin har vi i Frilans Riks corona-grupp följt den politiska utvecklingen. Flera generösa stödpaket har presenterats men än så länge knappast något som är till gagn för frilansare med enskild firma. Vi har arbetat intensivt för att få politikerna att förstå allvaret i situationen och göra något åt saken, tyvärr utan resultat. Åtminstone saknas i dagsläget positiva signaler om att något stödpaket för egenföretagare är på gång.

Här finns länkar till våra tidigare debattartiklar:

https://www.journalisten.se/debatt/dra-inte-undan-mattan-frilansjournalisterna

Det ska poängteras att vi haft bra samtal med Åsa Odin Ekman, politiskt sakkunnig på Arbetsmarknadsdepartementet och att hon gärna vill att vi håller henne uppdaterad om situationen. Det här är vi tacksamma för.

Tyvärr har Näringsdepartementet ännu inte svarat alls på vår förfrågan om möte och från Kulturdepartementet fick vi först nej till möte med Kultur- och demokratiminister Amanda Lind och sedan också nej till möte med någon i hennes närhet på departementet.

Ministrarna är dock insatta i problematiken – SJF:s ordförande Ulrika Hyllert har haft möte med Eva Nordmark, Amanda Lind och Ibrahim Baylan. Allt fler uppmärksammar också orättvisorna i de stödpaket som ges till företagen och vi hoppas att det här på sikt ska ge resultat.

Vi fortsätter som förut: följer utvecklingen, tar fram och presenterar förslag på åtgärder och opinionsbildar. Ett exempel på det sistnämnda finns här: https://www.facebook.com/nyforetagarcentrum/videos/313314766322046/ Den 27:e maj deltog nämligen Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt i Nyföretagarscentrums livesändning på Facebook med rubriken ”Hur slår stödpaketen?”. Sändningen går att se i efterhand via länken.

Allt gott!

/Frilans Riks coronagrupp: Gert Lundstedt, Hasse Hedström, Gunilla Kracht och Maria Hansson Botin