På gång i Frilans Riks, oktober 2022

MEDLEMSBREV

På gång i Frilans Riks, oktober 2022

Jämställdhet, ekonomi, ny frilanssektion och arvoden var några av punkterna på dagordningen när Frilans Riks hade digitalt styrelsemöte den 13 oktober.

Det finns anledning att ha kontinuerlig koll på jämställdhetsfrågorna. Därför kontrakterade Frilans Riks Maktsalongenen ideell organisation som sätter snäva ramar för hur makt ser ut och vad en ledare kan vara – för att i september hålla seminarier om patriarkala strukturer för styrelserna i Frilans Riks och frilanssektionerna.

Detta resulterade i sin tur i att Frilans Riks inkluderings- och jämställdhetsansvariga – Leonarda Arcidiacono, Henrik Simonsen och Helena Isaksson Baeck – nu tar fram Guidelines (riktlinjer) för hur vi fortsatt och fortlöpande arbetar med jämställdhetsfrågorna i Frilans Riks styrelse. 

Nio månader in på budgetåret ligger vi bra till ekonomiskt. Vår kassör Hasse Hedström gick igenom trekvartsårsbokslutet och vi kan konstatera att det finns pengar kvar för ett under verksamhetsåret fortsatt starkt fackligt arbete för bättre arvoden, villkor, upphovsrätt och andra frågor på vårt bord.

I övrigt togs i korthet följande frågor upp och fattades beslut om under mötet:

• Uppsala har nu knoppats av från Mälardalen och är på god väg att formellt bli en egen frilanssektion inom Frilans Riks. Sektionen kommer att ha drygt hundra medlemmar. I början av december finns planer på att genomföra en Journalistdag i Uppsala. Så fort styrelsen är på plats kommer ni kunna läsa mer om det på vår hemsida

• Det har vänt uppåt på journalisternas arbetsmarknad. På sina håll i landet är det svårt att få tag i kompetenta journalister. Hur påverkar det efterfrågan på frilansjournalistik? Riks beslutade att göra en enkät bland de större inköparna av frilansmaterial om vilka behov de ser nu och framöver. Vi redovisar längre fram vad vi får fram.

• Som komplement till de här medlemsbreven är vi igång med att även sjösätta digitala medlemsmöten med chans att ställa frågor och knyta kontakter. Mer om det framöver.

• Arvodeskampanjen har gått in i ett slutskede. Vi kontaktar nu mediehus som är stora inköpare av frilansmaterial men betalar dåligt. Vi vill träffa dem för att lyfta arvodesfrågan och försöka få till bättre villkor. Vi har som egenföretagare ingen förhandlingsrätt men kan bjuda in till samtal. Vi kommer även kontakta inköpare av frilansmaterial som betalar ok eller bra för att försöka skriva avtal liknande det vi skrivit med LO Mediehus, som vi rapporterade om i det förra medlemsbrevet. Så här skrev vi om det:

Från den 1 juli har vi fått till ett kollektivt avtal med LO Mediehus, det första kollektiva avtalet mellan ett tidningshus och Journalistförbundet som reglerar arvodesnivåerna. Läs mer här.

• Vi har troligen snart en ny regering på plats. Då får vi se vad som händer med implementeringen av upphovsrättsdirektivet från EU. Det finns ett lagförslag på riksdagens bord. De skrivningar som finns där är bra ur ett frilansperspektiv. Men vi ska inte ropa hej innan vi vet vad en ny regering eventuellt kan vilja ändra i det framlagda lagförslaget.

Det var styrelsemötet i korthet. Undrar ni över, vill veta mer om eller bara diskutera något, tveka inte att höra av er. Ni hittar våra kontaktuppgifter här.

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande