Årets fulavtal 2022

Presskort årets fulavtal Make your mark

Årets fulavtal 2022 tilldelas contentbolaget Make Your Mark.

Motivering: Enligt Make Your Marks hemsida arbetar de med journalistik ”som ett sätt att informera, underhålla, påverka attityder, bygga lojalitet och uppnå bästa möjliga effekt”. Vidare står det att ”det är innehållet som är skillnaden”, och framhåller jämställdhet, engagemang, kreativitet och kompetens. 

Så långt har Frilans Riks inget att invända. 

Sedan 2019 anlitar Lärarförbundet Make Your Mark för att driva och producera förbundets publikationer. Därefter har frilansarvodena halverats och frilansjournalister som utför uppdrag för Lärarförbundet pressas skriva under Make Your Marks oskäliga fulavtal. 

Så här står det i avtalet:

För det Redaktionella Material som omfattas av detta Avtal förvärvar Make Your Mark full nyttjanderätt. Detta innebär att Make Your Mark kan använda det Redaktionella Materialet för offentliggörande och publicering inom ramen för redaktionell innehållsproduktion i alla former av Lärarförbundets medier, inklusive, men inte begränsat till, i tryck, digitalt och i sociala medier.

Make Your Mark har även rätt att lagra och distribuera det Redaktionella Materialet i elektroniska arkiv och andra aktuella databaser, oavsett om dessa är interna eller externa, i syfte att kunna använda det Redaktionella Materialet även efter det att Uppdraget genomförts och efter detta Avtals upphörande.

Make Your Mark har … rätt att helt eller delvis upplåta eller överlåta sina rättigheter eller skyldigheter till andra bolag inom samma koncern, till annat närstående bolag eller till bolag som helt eller delvis förvärvar Make Your Marks rörelse. 

Make Your Mark ägs av Aller media, en av Nordens största mediekoncerner som räkenskapsåret 2020/2021 gjorde sitt bästa rörelseresultat i koncernens historia någonsin: 141 miljoner kronor plus.

Frilans Riks syn på Make Your Marks sätt att bedriva journalistik och publicistik är: oanständigt och oskäligt. 

Vår uppmaning till Make Your Mark är: uppträd anständigt och betala skäligt! 

Frilans Riks styrelse den 2 maj 2022

Motiveringen kungjordes på Biocafé Tellus i Stockholm i samband med Frilans Riks årsmöte.

Mottagare: Evelina Stucki, VD Make Your Mark

Utdelare: Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks, Journalistförbundets frilansklubb