Styrelse

Henrik Simonsen, Hult172704_Riks Styrelse_3677

Ordförande
Representant i nordiska kommittén
Ordförande för Östergötlands frilanssektion

Fackliga frågor: Jag tycker vi måste se till att värna journalistyrkets status, vi måste tänka kvalitet och då är vidareutbildningar en viktig del. Vi måste ständigt vidareutbilda oss för att hänga med i konkurrensen och den teknologiska utvecklingen.

Vi måste rekrytera medlemmar, inte minst bland dem som blir av med sina anställningar. Därför måste också frilansdistriktet vara attraktivt, vi måste marknadsföra det som ett viktigt nätverk, en facklig organisation men också en social samlingspunkt.

Arbetar med: Journalist sedan 2000. Tidigare sekreterare i Smålands frilansklubb. Driver bland annat egen nättidning.

Kontakt: hsimonsen[at]gmail.com

Therese Quennerstedt, Uppsala

Kassör

Fackliga frågor: Att frilansa kan kännas ensamt men genom att bygga nätverk och samarbeta frilansare emellan kan gemenskap men även arbeten skapas. Genom information- och kunskapsutbyte kan man komma långt. Just att bygga nätverk tycker jag är en viktig del i det fackliga arbetet. Genom utbildning, träffar och seminarier kan vi bygga nätverk samtidigt som vi får kunskapsutveckling och även rekryteringsmöjligheter.

Arbetar med: Jag har arbetat som skrivande journalist i mindre och större omfattning sedan 1999. Mestadels frilans men en del vikariat. Skriver idag mestadels åt branschtidningar med inriktning mot miljö, klimat, hållbarhet samt forskning. Varit kassör i Mälardalens frilansklubb 2019–2022.

Kontakt: tqjournalisten[at]gmail.com

Marja Beckman, Stockholm

Ledamot

Marja Beckman porträtt

Ansvarig för hemsida, mejlutskick och sociala medier

Fackliga frågor: Jag tror mycket på nätverkande och att inspireras och lära av varandra. Tillsammans blir vi starkare. Jag är särskilt intresserad av digital kommunikation och hur journalistrollen utvecklas nu och i framtiden. Under tio år hoppade jag runt på redigerarvikariat på olika redaktioner. Jag blev utlasad gång på gång. Det var en stor befrielse att välja att bli frilans på heltid, men det är fortfarande inte lätt att försörja sig. Därför är arvoden, upphovsrätt och frilansars och visstidsanställdas villkor viktiga frågor. Jag var ordförande för Mälardalens frilansklubb 2021–2022 och har suttit i Frilans Riks styrelse sedan 2019.

Arbetar med: Jag arbetar som skrivande journalist med fokus på utbildning och sociala frågor och är även barnboksförfattare. Som frilans jobbar jag mest för myndigheter och organisationspress. Dessutom är jag utbildad kommunikatör inom sociala medier och har just nu en deltidsanställning som kommunikatör på RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa. Som kombinatör hamnar jag utanför många trygghetssystem. 

Kontakt: malardalen[at]marjabeckman.se, tel 0739-861304, marjabeckman.se

Björn Hellström, Malmö
Björn Hellström porträtt

Ledamot

Fackliga frågor: Jag tycker att den viktigaste fackliga hjärtefrågan är arvodesfrågan. Ekonomi är basen för alla verksamheter och jag ser det fackliga arbetet som nyckeln till att arvodena inte urholkas ytterligare.

Helst arbetar jag dock gärna med evenemang och arrangemang för medlemmarna. Att knyta samman är jätteviktigt för medlemmarna i en yrkesgrupp som ofta arbetar ensamma.

Jag är så kallad kombinatör, dvs jag delar min arbetstid mellan frilansande och vikariat. Som frilans jobbar jag helst som grafikjournalist, gör alltså skapar visuella storys. Som lönearbetare blir det inhopp på redaktioner som redigerare, webbredaktör eller vad som behövs. Jag har i över 25 år varit anställd i olika journalistiska positioner.

Kontakt: bjorn.hell[at]polygraf.media

Katarina Arvidson, Göteborg
Katarina Arvidson porträtt framför blommor
Walter Repo & Katarina Arvidsson

Ledamot

Jag har arbetat i över 20 år på redaktion i olika befattningar, som frilans och även som fotograf emellanåt. Under mitt tidigare liv, innan journalistiken, arbetade jag flera år i Nära Östern, Storbritannien och runtom i Europa. Bland annat för olika organisationer i Gazaremsan, Västbanken och i Centralafrika.

Det som engagerar mig idag är ålderism som påverkar en generation som borde ses som attraktiv och som en stor tillgång med sin erfarenhet. Fulavtal och copyrightfrågor ligger mig också varmt om hjärtat. För frilansare skulle jag gärna vilja se ett mentorprogram där, både nya och ”gamla” frilansare, har en person att bolla med. Helt enkelt att vi hjälps åt och kan stötta varandra. I såväl små som stora frågor. Många gånger innebär det att hjulet slipper uppfinnas på nytt och vi lär oss av varandra.

Jag arbetar med feature och foto, redigerar och bearbetar böcker och arbetar med textinformation för olika företag. Arbetar även som översättare från skandinaviska språk till svenska, samt engelska till svenska.

Kontakt: katarina.arvidson[at]telia.com

Abdullatif Haj Mohammad, Sundsvall
Abdillatif Haj Mohammad porträtt rakt framifrån
Abdillatif Haj Mohammad. Foto: Privat

Ledamot

Jag landade på Sundsvall Timrå Airport den 13e december 2013. Klockan hade precis passerat sju. Det var mörkt och kallt utanför ankomsthallen. På väg in mot stan såg jag hur människorna tände ljus i sina fönster. Det var både vackert och fascinerande. Där började min dröm. Nu har jag levt här i Sverige drygt nio år.

Jag är en driven och resultatinriktad undersökande journalist med många års erfarenhet. Jag har arbetat som frilansjournalist i Syrien, Libanon, London och i Sverige. Bland de tidningar och medier jag samarbetat med finns Uppdrag granskning i SVT och P4-Västernorrland. I början av 2020 fick jag förmånen att vara programledare för en podd om corona på arabiska för P4 Västernorrland.

Under 2021–2022 var jag skribent och senior editor för Sveriges officiella hemsida på arabiska, som utvecklas, förvaltas och drivs av Svenska Institutet.

Som journalist cirkulerar jag kring de många människor som kommit till Sverige från arabisktalande länder. Jag är aktiv med att ta kontakt med och utveckla samarbeten med andra journalister och människor som arbetar med litteratur i olika former och grupper både inom Sveriges gränser och utanför.

Jag tror att jag med min bakgrund kan arbeta för att uppmuntra andra att gå med i facket, och hjälpa till att öka förståelsen föra vad pressfrihet och yttrandefrihet innebär och att jag kan hjälpa journalister som inte har svenska som sitt första språk att förstå arbetsmarknadens karaktär och villkor samt nätverka mellan dem och media i Sverige.

Kontakt: abdullatif.haj.mohammad[at]gmail.com

Madeleine Jostedt Ulrici, Göteborg

Suppleant

Jag är frilansjournalist inom kultur, resor och livsstil med min bas i Göteborg och publiceras i bland annat OPUS Magasin, Allt om Resor, Språktidningen, DN, Expressen, Sydsvenskan och Amelia. Tidigare var jag konst- och musikrecensent för Göteborgs-Posten.

Jag har en bakgrund inom scenkonst och satt som sådan i styrelsen för Sångaravdelningen i dåvarande Teater- förbundet för Scen och Film 2014–2018. Jag satt även i Teaterförbundets Regionråd Väst och följer ännu KLYS arbete på nära håll.

De fackliga frågor inom SJF som intresserar mig särskilt är närings- och socialförsäkringsrelaterade. Om något bör vi som frilansare ha en ännu starkare socialförsäkring, eftersom vår verksamhet ofta är mycket utsatt. Vi behöver göra flera personers jobb, utan en enda persons heltäckande skyddsnät.

Kontakt: madeleine.jostedt.ulrici[at]gmail.com

Petter Larsson, Skanör
Petter Larsson med en cirkel runt sig, som James Bond
Petter Larsson. Foto: Privat

Suppleant

Möt Petter

Journalistik är som en god kopp kaffe – stark, uppiggande och håller dig alert. Jag är en styrelsemedlem som är motiverad att med utgångspunkt i min professionella erfarenhet om hur man arbetar undersökande och granskande bidra till organiserandet, stödet och skyddet av journalister för att uppnå yrkeskårens fulla potential.

Med omfattande erfarenhet av arbete under utmanande förhållanden tar jag med mig ett unikt perspektiv till bordet. Min karriär har hittills utspelat sig inom den nationella och internationella underrättelse- och säkerhetsvärlden. De senaste åren har jag arbetat inom näringslivet och hanterar ett affärsområde som fokuserar på modern och digital risk, strategi, organisations- och ledarskapsutveckling.

Som utbildad ledarskaps- och organisationscoach har jag en passion för att motivera, coacha och utveckla individer och organisationer. Jag har tidigare arbetat som styrelseledamot och global ordförande i internationella sammanhang där jag hjälpte till att bygga och utveckla en kultur av samarbete och förståelse. Min akademiska bakgrund är inom strategisk media och kommunikation samt organisationsutveckling.

Utöver min professionella bakgrund är jag en aktiv krönikör för en svensk dagstidning där jag förespråkar vikten av att bygga upp en balanserad risk- och säkerhetsmedvetenhet i samhället. Jag är övertygad om att vi kan uppnå mer genom att arbeta tillsammans, stötta och hjälpa varandra samt främja en kultur av samarbete och ömsesidig respekt.

Jag har haft förmånen att resa och arbeta i många delar av världen, både i utmanande och privilegierade miljöer. Detta har gett mig ett unikt perspektiv och förståelse för olika kulturer och sätt att bedriva verksamhet. Jag är engagerad i att använda denna kunskap och erfarenhet för att bidra till styrelsens tillväxt och framgång. Min erfarenhet och övertygelse är att vi människor är mer lika än olika och det måste vi bygga vidare på.

Som styrelseledamot tar jag med mig en omtänksam och ödmjuk ledarskapsstil. Jag tror på att bygga en gemenskap som främjar samarbete och ömsesidigt stöd bland frilansare där vi kan utnyttja våra styrkor, övervinna utmaningar och nå våra gemensamma mål.

Jag är entusiastisk över möjligheten att tillföra mina ledarskaps-, organisations- och coachningsförmågor och arbeta med andra för att skapa en stödjande och framgångsrik gemenskap. Jag är passionerad om att göra skillnad och lämna en positiv påverkan på världen, och jag tror att tjänstgöring som styrelseledamot skulle vara ett utmärkt sätt att uppnå detta mål.

Kontakt: petterlarsson[at]icloud.com

Frilanskontakt

Behöver du tala med en erfaren kollega om frågor kring t ex arvode och upphovsrätt står Frilans Riks styrelse till din tjänst. Du når oss lättast på info[at]frilansriks.se.

Till din tjänst finns också Frilansjouren på Journalistförbundets kansli. Mer information om jouren hittar du här.

Foto: Privat och Hasse Hedström