Styrelse

Henrik Simonsen, Hult

172704_Riks Styrelse_3677

Ordförande
Representant i nordiska kommittén
Ordförande för Östergötlands frilanssektion

Fackliga frågor: Jag tycker vi måste se till att värna journalistyrkets status, vi måste tänka kvalitet och då är vidareutbildningar en viktig del. Vi måste ständigt vidareutbilda oss för att hänga med i konkurrensen och den teknologiska utvecklingen.

Vi måste rekrytera medlemmar, inte minst bland dem som blir av med sina anställningar. Därför måste också frilansdistriktet vara attraktivt, vi måste marknadsföra det som ett viktigt nätverk, en facklig organisation men också en social samlingspunkt.

Arbetar med: Journalist sedan 2000. Tidigare sekreterare i Smålands frilansklubb. Driver bland annat egen nättidning.

Kontakt: hsimonsen[at]gmail.com

Therese Quennerstedt, Uppsala

Kassör

Fackliga frågor: Att frilansa kan kännas ensamt men genom att bygga nätverk och samarbeta frilansare emellan kan gemenskap men även arbeten skapas. Genom information- och kunskapsutbyte kan man komma långt. Just att bygga nätverk tycker jag är en viktig del i det fackliga arbetet. Genom utbildning, träffar och seminarier kan vi bygga nätverk samtidigt som vi får kunskapsutveckling och även rekryteringsmöjligheter.

Arbetar med: Jag har arbetat som skrivande journalist i mindre och större omfattning sedan 1999. Mestadels frilans men en del vikariat. Skriver idag mestadels åt branschtidningar med inriktning mot miljö, klimat, hållbarhet samt forskning. Varit kassör i Mälardalens frilansklubb 2019–2022.

Kontakt: tqjournalisten[at]gmail.com

Marja Beckman, Stockholm

Ledamot

Marja Beckman porträtt

Ansvarig för hemsida, mejlutskick och sociala medier

Fackliga frågor: Jag tror mycket på nätverkande och att inspireras och lära av varandra. Tillsammans blir vi starkare. Jag är särskilt intresserad av digital kommunikation och hur journalistrollen utvecklas nu och i framtiden. Under tio år hoppade jag runt på redigerarvikariat på olika redaktioner. Jag blev utlasad gång på gång. Det var en stor befrielse att välja att bli frilans på heltid, men det är fortfarande inte lätt att försörja sig. Därför är arvoden, upphovsrätt och frilansars och visstidsanställdas villkor viktiga frågor. Jag var ordförande för Mälardalens frilansklubb 2021–2022 och har suttit i Frilans Riks styrelse sedan 2019.

Arbetar med: Jag arbetar som skrivande journalist med fokus på utbildning och sociala frågor och är även barnboksförfattare. Som frilans jobbar jag mest för myndigheter och organisationspress. Dessutom är jag utbildad kommunikatör inom sociala medier och har just nu en deltidsanställning som kommunikatör på RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa. Som kombinatör hamnar jag utanför många trygghetssystem. 

Kontakt: malardalen[at]marjabeckman.se, tel 0739-861304, marjabeckman.se

Övriga ledamöter (mer info kommer snart)

Björn Hellström (nyval), ledamot

Katarina Arvidson (nyval), ledamot

Abdullatif Haj Mohammad (nyval), ledamot

Madeleine Jostedt Ulrici (nyval), suppleant

Petter Larsson (nyval), suppleant

Läs mer om styrelsen i årsmöteshandlingarna, sid 32

Frilanskontakt

Behöver du tala med en erfaren kollega om frågor kring t ex arvode och upphovsrätt står Frilans Riks styrelse till din tjänst. Du når oss lättast på info[at]frilansriks.se.

Till din tjänst finns också Frilansjouren på Journalistförbundets kansli. Mer information om jouren hittar du här.

Foto: Hasse Hedström