Nu har Fulavtalsfajten dragits i gång

Sammanfattning av Frilans Riks styrelsemöte 21 november 2017:

När är botten nådd? Frilansar på Expressen magasin erbjuds 500 kronor för ett mindre resereportage. Hur ska vi möta dessa skambud, på vilket sätt ska vi agera för att få upp arvodena till en anständig nivå? Det var en av många frågor som diskuterades på Frilans Riks senaste styrelsemöte.

Nästa år är det Sverige och Malmö som står som värd för Nordic Freelance. Planeringen är i full gång. En av föreläsningarna kommer sannolikt handla om medborgarjournalistik, där talespersonen för de som rapporterade vad som hände i Raqqa planeras bjudas in. Gruppen har bland annat prisats av den internationella pressfrihetsgruppen CPJ.

Andra tänkbara talare är personer från ”Inte rasist men” som vi tänkt para ihop med killarna från Raqqa-gruppen RBSS (Raqqa Being Slaughtered Silently).
Andra som planeras bjudas in är bland annat Researchgruppen och Alexandra Pascalidou. Men det finns fortfarande stor möjlighet att påverka programmet. Kom gärna med tips och idéer. Michael Tapper i styrelsen leder arbetet.

En återkommande punkt var frågan om ”fulavtal”. Alltså avtal där frilansen säljer sin text eller sina bilder till en tidning, men tvingas acceptera att den används i massor av andra sammanhang – utan kontroll och utan godtagbar ersättning.

Styrelsen driver nu frågan även den politiska vägen och har haft samtal med politiker från olika partier om upphovsrätten. Styrelsen ser en viss möjlighet att driva på för att få till en lagändring. Förlagen är inte intresserade av att införa justa villkor. Den vägen verkar stängd för tillfälle. Ett medlemsmöte där politikerna bjuds in är planerat till december eller januari.

Kampanjen – Fulavtalsfajten – är nu också igång och en Facebookgrupp har startat. Gå med i gruppen och säg vad du tycker om fulavtal direkt på tidningarnas hemsidor och Facebooksidor.

Det rapporterades även om några av de nätverk som styrelsen bildat eller som är på gång att bildas av frilansmedlemmar, knutna till en viss tidning eller koncern. Inom vissa nätverk finns förhoppningar om att kunna få igenom arvoden i nivå med frilansrekommendationen, inom andra gäller det att försöka få upp arvodena från en mycket låg nivå. Hör gärna av er om ni vill vara med, eller bilda något nätverk, styrelsen ger er stöd.

  • Styrelsen uttryckte oro över förbundsstyrelsens planerade nedskärningar av verksamhetsbidraget, till bland annat Frilans riks. År 2002 var verksamhetsstödet till Frilans riks 750 000 kronor, i år är det drygt 300 000 lägre.
  • Förbundskansliet och Frilans Riks ska nu tillsammans uppdatera frilansstrategin, där även upphovsrätten igår.
  • Den nya Arvodesguiden är snart klar. I början på nästa år ska den enligt planerna finnas ute. Nu diskuteras om den ska gå att komma in i direkt från Journalistförbundets hemsida, kanske kan förbundet även ta över administrationen av den.
  • Styrelsen var inte nöjda med det nya stadgeförslaget från Journalistförbundet och vill ha preciseringar vad det innebär för bland annat Frilans Riks.
  • Det är kongressår 2018. Det innebär att klubbarnas och Frilans Riks årsmöten kommer tidigare än vanligt. Missa inte att motioner till Frilans Riks måste vi ha senast den 28 januari och att anmälningar av ombud ska vara inne senast den 29 januari.
  • Detta var Victoria da Silvas sista möte som ordförande för Frilans Riks. Hon har nu anställts på Servicebolaget och är inte längre frilans. Som ny ordförande fram till årsmötet träder Gert Lundstedt in. Gert har varit suppleant i styrelsen.
Victoria da Silva avtackas. Gert Lundstedt tar över som ordförande.
Victoria da Silva avtackas. Gert Lundstedt tar nu över som ordförande.

Lämna ett svar