Nytt från styrelsen

Frilans Riks har hållit styrelsemöte i Stockholm fredagen 23 mars.

Ett äskande om verksamhetsbidrag från förbundsstyrelsen har lämnats in i enlighet med tidigare beslut. Inget besked från förbundsstyrelsen för tillfället om verksamhetsbidraget. Nya förbundsstyrelsen tar beslut efter kongressen.

Leonarda Arcidiacono lämnar sitt uppdrag i styrelsen genom en s k timeout. Hennes ansvarsområden överlämnas till andra ledamöter. Henrik Simonsen tar över som tf kontaktperson för Värmlandsklubben. Hasse Hedström blir tf kontaktperson för Arvodesguiden. Ny ordinarie ledamot för tiden fram till, åtminstone, sommaren ska utses bland suppleanterna.

Årets styrelsemöten har spikats. Stor del av styrelsen samlas i samband med kongressen och därför hålls blott ett kortare styrelsemöte i slutet av april. Ett styrelsemöte hålls i slutet av maj och ett kortare telefonmöte i mitten av juni. Efter sommaruppehåll hålls ett heldagsmöte i slutet av augusti.

Ett kortare styrelsemöte genomförs i samband med Nordic Freelance i Malmö i september. Därefter styrelsemöte i oktober, november och december där planering inför årsmöte och dess motioner påbörjas. Nästa år väntas ett senare årsmöte än i år så det ska inte bli så jäktigt för klubbarna.

Dessutom kommer samordningsmöten att genomföras med förhandlingschefen på kansliet, Johan Lif, i görligaste mån i samband med styrelsemötena.

En frilanskickoff arrangerades i Stockholm 21 februari. 70-80 personer deltog. Dagen innehöll en rad föreläsningar, bl a om läget i branschen och utbrändhet. En komiker dök också upp liksom flera unga nya journalister.

Arbetet med nätverken går vidare. I flera fall kan det komma att hända saker under året. ETC har visserligen lagt ner sina lokaltidningar men har fortfarande omfattande verksamhet. Styrelsen anser att det också fortsättningsvis finns god anledning att fortsätta med nätverk för frilansare med uppdrag från ETC-sfären.

Victoria da Silva bjöds in för att berätta om Servicebolagets framtid. Bolaget tar över Arvodesguiden och utökar frilansjouren till två timmar. Journalistförbundet gör om sin hemsida och det kommer att bli en ny mer samlad ”Journalistförbundet Frilans”-sida.

En strategi är på gång från förbundet gällande GDPR för journalister. Servicebolaget sitter också och filar på en webbsänd kurs om GDPR för journalister till senare i vår.

Slutgiltigt beslut har tagits om att Freelance Nordic genomförs 15-16 september. Flera föreläsare har tackat ja och ett antal programpunkter är inlagda men hela programmet är ännu inte spikat. Vi återkommer med mer information.

/Frilans Riks styrelse

Lämna ett svar