På gång i Frilans Riks, november 2022

MEDLEMSBREV

På gång i Frilans Riks, november 2022

Bästa medlemmar i Frilans Riks!

Upphovsrätt, medlemsmöte, ny frilansklubb och -sektion och en alkoholpolicy var några av punkterna på dagordningen när Frilans Riks hade digitalt styrelsemöte den 22 november.

• Det är nu klart att riksdagen, efter fördröjningar, den 30 november kommer fatta beslut om den nya upphovsrättslagstiftningen. Därmed implementeras EU-direktivet från 2019 i svensk lagstiftning. För oss frilansar innebär det bland annat att dagens fulavtal omöjliggörs.

Detaljer här på Journalistförbundets hemsida när beslutet i riksdagen är taget.

• Frilans Riks vill ha närmare kontakt med er medlemmar för att berätta vad vi gör och höra från er vad ni vill att vi gör. Därför prövar vi nu digitala lunchmedlemsmöten. Det första äger rum fredagen den 16 december klockan 12–13. Inbjudan kommer via medlemsutskick när det närmar sig, eller håll utkik på vår hemsida.

• Vi har fått en ny sektion inom Frilans Riks: Mellansveriges frilansjournalister. Det är frilansjournalister i Uppsala med omnejd som nu knoppats av från Mälardalens frilanssektion. Den 2-3 december ordnar den nya sektionen Journalistdagar på Litteraturens hus i Uppsala. Programmet för dagarna finns på vår hemsida.

• Frilans Riks sektion Medietextarna, med ett 60-tal medlemmar, kommer att begära att få bilda en egen riksklubb. Frilans Riks hade till styrelsemötet bjudit in medlemmar från Medietextarnas styrelse. De förklarade varför de vill bli en egen sektion – bland annat för att de inte är journalister och därför ofta driver andra frågor. Frilans Riks styrelse förhåller sig positiv till planerna.

• Av solidaritetsskäl och för att det inte ska finnas något tvivel någonsin om att vi missbrukar medlemspengar kommer Frilans Riks att till nästa årsmöte motionera om att det införs en gemensam alkoholpolicy för Frilans Riks och sektionerna. Policyn ska slå fast att Riks och sektionerna aldrig någonsin eller i något sammanhang bjuder på alkohol.

• Till sist. Det kom ett mejl från Norra Norrlands sektionsordförande Bertholof Brännström om ett lyckat arrangemang som sektionen genomfört:

I lördags genomförde Frilanssektionen tillsammans med Publicistklubben årets stora evenemang, höstseminariet i Sara kulturhus i Skellefteå. Vi var runt 40 deltagande journalister från Norr- och Västerbotten, inklusive några tillresta medverkande.

Programmet var digert och Frilanssektionen ansvarade för de två sista punkterna:

16:00 Varför gör ni en dokumentär om Hagamannen? Heta stolen med Eva Löfroth och Maria Höglund, SVT Umeå, om vinterns stora satsning, en dokumentärserie om serievåldtäktsmannen Hagamannen. Frilansklubben arrangerar.

16.30 – 17:30 Paneldiskussion: Demokratins vän eller fiende?

Påhopp på journalister och medier är inte nytt. Men nog har attackerna mot årets valbevakning varit hårdare än tidigare. Vad är det hos journalistiken som väcker sådan ilska? Även val av vinkel och till och med val av ämne har emellanåt provocerat fram kritiska kommentarer. Medieforskaren Jesper Enbom, Umeå universitet, ger tillsammans med Marit Israelsson, tidigare reporter på SVT Nyheter.

Ett av många exempel på vad Frilans Riks sju sektioner runt om i landet gör frilansfackligt för att stärka frilansarna och journalistiken.

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande