Kritik mot journalister ska vara saklig

Uttalande  från Journalistförbundet och Frilans Riks 21 maj 2017:

Att som granskande journalist mötas av hårda motargument tillhör jobbet. Den som granskas har rätt att ge sin bild av det som hänt. Men att som journalist misstänkliggöras just på grund av sin roll som grävande journalist är inte acceptabelt. Särskilt inte när det görs av företrädare från myndigheter eller stora organisationer som i stället borde värna en fri och oberoende press.

Frilansjournalisten Sofia Lilly Jönsson har arbetat med granskande journalistik av Svenska kyrkan. När hon i sin granskning hittat problem inom verksamheten har hon i stället för att få försvara granskningen i sak fått kritik som vittnar om ett visst förakt inte bara för henne som person utan för granskande journalister och kulturskribenter i stort.

Sofia Lilly Jönsson har valt att anmäla det inträffade till domkapitlet i Visby stift. Domkapitlen utreder och prövar om präster följer sina vigningslöften. Tyvärr har domkapitlet inte prövat agerandet i sak utan konstaterar bara kort att frågor om förtal hanteras i allmän domstol.

Som frilansjournalist står man ofta ensam utan en redaktion i ryggen när argumentationen går från att handla om sakargument till att handla om person. Som företrädare för Journalistförbundet och Frilans Riks, frilansdistriktet inom Journalistförbundet, vill vi därför påminna om vikten av att företrädare för organisationer som Svenska kyrkan respekterar den fria pressen.

Jonas Nordling, ordförande, Journalistförbundet

Victoria da Silva, ordförande, Frilans Riks, tel: 070-885 48 30

För mer information kontakta:
Tove Carlén, jurist, Journalistförbundet, tel: 070-267 65 77

Lämna ett svar